SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3947 >>

DEVAM: 6- MÜSLÜMANLAR (IN HAKLARI) ALLAH (AZZE VE CEllE)'NİN GÜVENCESİNDEDİR, BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ. حدّثنا أَبُو الْمُهَزِّمِ، يَزِيدُ يْنُ سُفْيَانَ. سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((الْمُؤْمِنُ أَكْرَمُ عَلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ، مِنْ بَعْضِ مَلاَئِكَتِهِ)).

 

في الزوائد: إسناده ضعيف لضعف يزيد بن سفيان، أبي المهزّم.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir : «Mu'min kişi Allah (Azze ve Celle) katında bazı meleklerinden üstümdür.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir. Ravi Yezid bin Süfyan Ebü'l-Muhezzlm zayıf olduğu için bu sened zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin izah bölümünde Sindi: Bu hadisteki mu'min kelimesinden maksad bazı mu'minlerdir .. Bazı melekler ifadesinden maksad da meleklerin avam kısmıdır. Çünkü Ehl-i Sünnet mezhebine göre veliler, takva. sahibi olanlar ve salih kişiler, Yani günahlar'dan kaçınıp ibadete düşkün mu'minler, meleklerin avam kısmından üstündür. Nebiler de tüm meleklerden üstündür, der. el-Azizi de Camiu's-Sağir şerhinde: Hadisteki mu'minden maksad, kamil ve olgun mu'mindir. Haramlardan kaçınan ve ibadete düşkün mu'minlerin meleklerin bazısından üstünlüğü sebebi ise, meleklerin kötülüğe teşvik edici şehvet duygusunu taşımamasıdır. mu'min ise başına nefis, şeytan ve şehvet amansız biçimde musallat olmuş durumdadır. Bu itibarla daima kötülüğe teşvik ve tahrik edici bu unsurlarla mücadele halindedir. Mücadele ve savaşı başarmakla üstün bir rütbe kazanmış olur, demiştir.