SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3968 >>

DEVAM: 12- FİTNE (DÖNEMİN) DE DİLİ TUTMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَرِثِ.حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ الْبَيْلَمَانِيِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنُ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِيَّكُمْ وَالْفِتَنَ. فَإِنَّ اللَّسَانَ فِيهَا مِثْلُ وَقْعِ السَّيْفِ.))

 

في الزوائد: في إسناده محمد بن عبد الرحمن، وهو ضعيف. وأبوه لم يسمع من ابن عمر.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dzn rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Fitnelerden uzak durun. Çünkü şüphesiz, fitnelerde dil (tesir bakımından) kılıç darbesi mislidir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Muhammed bin Abdirrahman bulunur. Bu ravi zayıftır. Babası da İbni Ömer (r.a.)'den hadis işitmemiştir.

 

AÇIKLAMA: Birinci hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. İkinci hadis ise Zevaid türündendir.

 

İstinzaf: İstiab ve kaplamak demektir. Birinci hadiste vuku bulacak fitnede öldürülenlerin cehennemlik olduğu bildiriliyor. Cehennemlik olmalarının sebebi; çarpışmalarının idareyi, yönetimi ele geçirmek, mal kazanmak ve nefsi arzuları yerine getirmek gibi dünyalık için olmasıdır. Oysa savaşmak ancak İslamiyet'in yücelmesi, zulüm ve haksızlığın defedilmesi ve hakkın gerçekleşmesi gibi kutsal amaçla yapılır

 

Fitnede dilin etkisinin kılıç darbesinin etkisi gibi olması ile ilgili olarak şöyle yorum yapılmıştır: Yani çarpışan taraflardan birisini yermek, diğerini övmek gibi konuşmalar fitneyi alevlendirir. Bu nedenle susmak gerekir. Kurtubi de: Yani fitne döneminde zalim yöneticiler yanında yalan konuşmak, dedikodu E!tmek, olup biten şeyler hakkında onlara haberler ulaştırmak kılıç darbesi gibi zararlıdır, fitneyi alevlendirir. Çünkü bu gibi davranışlar; kin, husumet, öfke ve tahrikleri kamçılar, birçok tehlikeli sakıncalar doğurur ve böylece mevcut fitneden daha büyük felaketlere yol açabilir, demiştir.