SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4109 >>

DEVAM: 3- DÜNYA (RAHATI VE Nİ'METLERİNİN KIYMETİ} NİN DURUMU BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَكِيمٍ. حدّثنا أَبُو دَاوُدَ. حدّثنا الْمَسْعُودِيُّ. أَخْبَرَنِي عَمْرُو بْنُ مُرَّةَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ عَلْقَمَةَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: اضْطَجَعَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم عَلَى حَصِيرٍ. فَأَثَّرَ فِي جِلْدِهِ فَقُلْتُ:بِأَبِي وَأُمِّي، يَا رَسُولَ اللهِ! لَوْ كُنْتَ آذَنْتَنَا فَفَرشْنَا لَكَ عَلَيْهِ شَيْئاً يِقيكَ مِنْهُ! فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَا أَنَا وَالدُّنْيا! إِنَّمَا وَأنَا وَالدُّنْيا كَرَاكِبٍ اسْتَظَلَّ تَحْتَ شَجَرَةٍ. ثُمَّ رَاحَ وَتَرَكَهَا)).

 

Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hasır üzerinde yattı. Hasır O'nun (mübarek) derisinde iz yaptı. Bunun üzerine ben: Babam anam sana feda olsun Yâ Resulaüah! Keşke bize haber vereydin de senin için hasır üstüne, seni on (un iz yapmasın) dan koruyacak bir şey sereydik, dedim. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Ben, dünya (ni'metleri) ile beraber değilim. Benim dünya ile beraberliğim ancak bir ağacın altında biraz gölgelenip (dinlenip), sonra giden ve ağacı bırakan (yolcu) bir binici (nin ağaçla beraberliği) gibidir, buyurdu.

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed, Hakim

 

AÇIKLAMA: el-Müstevrid (r.a.)'ın hadisini Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Bu hadiste dünya hayatı ve nimetlerinin ahiret hayatı ve nimetleri karşısında değersiz olduğuna işaret edilerek ahiret nimetleri karşısında dünyanın bütün nimetleri; bir el parmağını denize sokup çıkarma neticesinde parmakla gelecek suya benzetilmiştir. Evet, denize sokulup çıkarılan el parmağı ile çıkarılacak su miktarı ne kadar az ise ahiret nimetleri ve mutluluğu karşısında dünya mutluluğu ve nimetleri de o kadar az ve değersizdir.

 

İbni Mes'ud (r.a.)'ın hadisini Tirmizi. Ahmed ve Hakim  de rivayet etmişlerdir. Bu hadiste de dünya hayatının hızlı geçiciliği ve azlığı yolcunun bir ağacın gölgesinde biraz gölgelenip oradan ayrıImasına benzetiImiştir. Bu hadis Resul-İ Ekrem (s.a.v.)'in sade hayatını da göstermektedir.