SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4119 >>

DEVAM: 4- (TOPLUM TARAFINDAN) HİÇ KIYMET VERİLMEYEN. İLTİFAT EDİLMEYEN (MÜBAREK MÜ'MİN) LER BABI

 

حدّثنا سُوَيدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سُبَيْمٍ عَنِ ابْنِ خَثَيْمٍ، عَنْ شَهْرِ بْنِ حَوْشَبٍ، عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتَ يَزِيدَ؛ أَنَّهَا سَمِعَتْ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((أُنَبِّئُكُمْ بِخِيَاركُمْ؟)) قَالُوا: بَلَى. يَا رَسُولَ اللهِ! قَالَ ((خِيَارُكُمُ الَّذِينَ إِذَا رُؤُا، ذُكِر اللهُ عَزَّ وَجَلَّ)).

 

في الزوائد: هذا إسناده حسن. وشهر بن حوشب وسويد بن سعيد مختلف فيهما. وباقي رجال الإسناد ثقات.

 

Esma bint-i Yezîd (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (sahabîlerine): «Dikkat ediniz! Ben size en hayırlı olanlarınızı bildirmlyeyim mi?» buyurduğuna, sahabîlerin: Bela (evet tabi) Ya Resulallah, diye karşılık verdiklerine ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (bunun üzerine): Siz'in en hayırlılarınız o (mu'min) kimselerdir ki görüldükleri zaman Allah (Azze ve Celle) hatırlanır», buyurduğuna şahid olmuştur."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi hasendir. Ravilerden Şehr bin Havşeb ile Süveyd bin Sa'd hakkında ihtilaf vardır. Senedin kalan ravileri güvenilir zatlardır.

 

Diğer tahric: Ahmed

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir.

 

Bu hadis, bazı mu'minlerin görülmesinin Allah'ın hatırlanmasına vesile olduğunu bildirir. Allah'ı hatırlamaya vesile olmalarının sebebine gelince o mu'minler, ya Allah'ı çok andıkları veya O'ndan çok korktukları, üstün takva sahibi oldukları için görüldükleri, yanlarına varıldığı zaman Allah hatırlanır. Bunun tipik misali, daima müslümanlara vaaz ve nasihat ederek doğru yolu gösteren, bol bol Allah'ı zikir ve tesbih eden, bulundukları meclislerde dünya ile ilgili konuşmalar değil, daima dini sohbetler yapılan ve gerçek mürşidde aranan şartları taşıyan Allah'ın has kullarıdır. Böyle mübarek zatlal'la oturup kalkan, onların sohbetlerinden istifade eden ve tavsiyeleri doğrultusunda Allah'a karşı kulluk görevlerini ifa etmeye çalışan müslümanlar bu hadisin sırrını o mübarek zatlarda rahatça görürler. Yani onları gördükleri zaman, mümtaz meziyetleri dolayısiyle Allah'ı anarlar.

 

Hadis, görülmeleri Allah'ı anmaya vesile olan mu'minlerin Allah katında en değerli mu'minlerden olduğuna delalet eder.