SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4134 >>

DEVAM: 8- MALI ÇOK OLAN ZENGİNLER HAKKINDA BİR BAB

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَفَّانِ.حدّثنا غَسَّانُ بْنُ بُرْزِينَ. ح وَحَدَّثَنَا عَبْدُ اللهِ بْنُ مُعَاوِيَةَ الْجُمَحِيُّ. حدّثنا غَسَّانُ بْنُ بُرْزِينَ. حدّثنا سَيَّارُ بْنُ سَلاَمَةَ بْنُ سَلاَمَةَ عَنْ الْبَرَاءِ السَّليِطِيِّ، عَنْ نُقَادَةَ الأَسَدِيِّ؛ قَالَ: بَعَثَنِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِلَى رَجُلٍ يَسْتَمْنَحُهُ نَاقَةً. فَرَدَّهُ. ثَمَّ بَعَثَنِي إِلَى رَجُلٍ آَخَرَ. فَأرْسَلَ إِلَيْهِ بِنَاقَةٍ. فَلَمَّا أَبْصَرَهَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((اللّهُمَّ! بَارِكْ فِيهَا وَفِيمَنْ بَعَثَ بِهَا)).

قَالَ نُقَادَةُ: فَقُلْتُ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم: وَفِيمَنْ جَاءَ بِهَا. قَالَ ((وَفِيَمنْ جَاءَ بِهَا)) ثُمَّ أَمَرَ بِهَا فَحُلِبَتْ فَدَرَّتْ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اللّهُمَّ أَكَثِرْ مَالَ فُلاَنٍ)) لِلْمَانِعِ الأَوَّلِ ((وَاجْعَلْ رِزْقَ فُلاَنٍ يَوْماً بِيَوْكٍ)) لِلَّذِي بَعَثَ بِالنَّاقَةِ.

 

في الزوائد: في إسناده البراء، قد ذكره ابن حبان ف يالثقات. وقال الذهبيّ: مجهول. وباقي رجالالإسناد ثقات. وقال: ليس لنقاده شيء في بقية الكتب التسة سوى هذا الحديث الذسي انفرد به ابن ماجة.

 

Nukade el-Esedî (r.a.)'den; Şöyle demiştir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni bir adam'a göndererek ondan meniha (yâni geçici bir süre için karşılıksız sütünden yararlanılacak) bir dişi deve istedi. Adam bu isteği yerine getirmedi. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni başka bir adama gönderdi. Bu adam O'na (sağmal) bir deve gönderdi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) deveyi görünce : Allahım! Bu deveyi ve onu göndereni bereketlendir, diye duâ buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde el-Beni bulunur. İbn-i Hibban onu güvenilir raviler arasında anmıştır. Zehebi de onun mechul olduğunu söylemiştir. Senedin kalan ravileri güvenilir zatlardır. Zevaid yazarı: Yalnız İbni Mace'nin rivayet ettiği bu hadisten başka Nukade (r.a.)'in hiç bir hadisi Kütüb-i Sitte'de yoktur, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Sindi bu hadisin açıklama bölümünde şöyle der: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in, geçici bir süre için karşılıksız olarak sütünden yararlanılmak üzere deve istemesi ihtiyacı olan bazı kimseler için olabilir. Sağmal deve vermekten imtina edene malının çoğalması için dua edilmesinin sebebi şu olabilir: O adam malının azlığından dolayı verememiş olabilir. Bu sebeple sadaka verebilir ve sadaka vermenin faziletine kavuşabilir hale gelmesi için malının çoğalması doğrultusunda dua buyurulmuştur. Şöyle bir ihtimal da var: Adam deve vermekten imtina ettiğinden dolayı Resul-i Ekrem (s.a.v.), ona kızmış ve ahirette payı az olsun diye dünyada malının çoğalması için dua etmiştir. Bu ihtimal kuvvetli görülür. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in deveyi verenin rızkının günlük rızık haline gelmesi için dua etmesi sebebi de şu olabilir: O, adamın malının çok olduğunu görmüş ve malının çokluğu yüzünden bir fitneye düşmesinden endişelendiği için malının azalmasını dilemiştir. Allah gerçeği en iyi bilendir.