SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4146 >>

DEVAM: 10- MUHAMMED (S.A.V.)'İN EV HALKlNIN MAİŞETİ (YANİ GEÇİM TARZI) BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ. حدّثنا بِشْرُ بْنُ عُمَرَ. حدّثنا شُعْبَةَ عَنْ سِمَاكٍ، عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بِشَيرٍ؛ قَالَ:سَمِعْتُ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ يَقُولُ: رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَلْتَوِي، فِي الْيَوْمِ، مِنَ الْجُوعِ. مَا يَجِدُ مِنَ الدَّقَلِ مَا يْمْلأُ بِهِ بَطْنَهُ.

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i açlıktan bütün gün kıvranıp karnını doyuracak kötü hurma (bile) bulamıyorken gördüm.

 

 

AÇIKLAMA: Bu babın ilk hadtsini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Müellifimizin şeyhi Ebu Bekir bin Ebi Şeybe'ye Abdullah bin Numeyr ve Ebu Usame rivayet etmişlerdir. İbni Numeyr, hadisteki "Nemküsü" fiili yerine "Neibesu" fiilini rivayet etmiştir. Bu iki fiilin ifade ettiği mana hemen hemen aynıdır. Hadisin sonunda bu değişiklik belirtilmiştir.

 

Aişe (r.anha)'nın ikinci hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid türündendir. Müslim de Zühd kitabında bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Buhari'nin Hibenin Fazileti bölümünde rivayet ettiği Aişe (r.anha)'nın hadisi de buna benzer. Bu hadiste geçen Rebuib: Rebibe'nin çoğuludur. Rebibe, evde beslenen davar demektir.

 

Aişe (r.anha), kuru hurma ve suya "Esvedan (İki siyah)" demiştir. Medine hurmalarının çoğu siyahtır. Fakat bilindiği gibi suyun rengi yoktur. kaba göre renk alır. Ona siyah denmesi sebebi ya onların su kablarının ekserisinin siyah olması veya tağlibtir. Yani kuru hurmanın siyahlık sıfatının suya da verilmesi ve böylece hurmanın suya galip kılınmasıdır.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e süt hediye eden Ensar komşulanmn Sa'd bin Ubade, Abdullah bin Amr. Ebu Eyyub Halid bin Zeyd ve Es'ad bin Zürare gibi zatlar olduğu. Kastalani tarafından belirtilmektedir.

 

Ravi Muhammed'in "ve onlar dokuz ev idi" sözü, Ehl-i Beyt'in dokuz ev olduğu biçiminde terceme edildi. Çünkü 4147. hadiste de belirtildiği gibi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in dokuz zevcesi bulunurdu. Her zevceriin odası ayrı olduğu için Ehl-i Beyt'in dokuz hanesi bulunurdu.

Ravinin sözündeki zamirin süt hediye eden komşulara ait olması uzak bir ihtimaldir. Bu takdirde cümlenin manası şöyle olur: Süt hediye edenler dokuz evdi.

 

Ömer (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Bu hadiste geçen Dekal: Adi ve kötü cins hurma demektir.

 

İltiva: One. sağa ve sola eğilmektir. Fakat Tıybi: İltiva ve Televvi: Açlıktan dolayı kıvranmak veya dövülürken acıdan dolayı tavranmaktır, demiştir.