SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4020 >>

DEVAM: 22- (GÜNAHLARIN ÇEŞİTLİ) CEZALARI BABI

 

حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا مَعْنُ بْنُ عِيسى عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ صَالِحٍ، عَنْ حَاتِمِ ابْنِ حُرَيْثٍ، عَنْ مَالِكِ بْنِ أَبِي مَرْيَمَ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ غَنْمٍ الأَشْعَرِيِّ، عَنْ أَبِي مَالِكٍ الأَشْعَرِيِّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لَيَشَرَبَنَّ نَاسٌ مِنْ أُمَّتِي الْخَمْرَ. يُسَمُّونَهَا بِغَيْرِ اسْمِهَا. يُعْزَفُ عَلَى رُءُوِسِهِمْ بِالْمَعَازِفِ وَالْمُغَنّيَاتِ، يَخْسِفُ اللهُ بِهِمُ الأَرْضَ. وَيَجْعَلُ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيِرَ)).

 

Ebu Malik el-Eş'ari (r.a.)'den rivayet edidiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Benim ümmetimden bazı insanlar muhakkak içki içip ona adından başka isim takacaklar. Baş uçlarında çalgılar çalınacak ve şarkıcı kadınlar şarkı - türkü söyleyecekler. Allah onları yere batırsın ve onlardan maymunlar, domuzlar yapsın.» (veya Allah onları yere batıracak ve onları maymunlar, domuzlar şekline donüştürecektir).

 

 

Diğer tahric: Bu hadisin baş kısmını Ebu Davud da rivAyet etmiştir.  Çalgı çalmak ve şarkıcı kadınların şarkı - türkü söylemesi ile ilgili cümlelerden sonuna kadar olan kısım ise Ebu Davud'un rivayetinde yoktur.

 

AÇIKLAMA: Eğlenceli içki içip, içkiye başka isim takanların yere batması ve maymunlar ile domuzlar şekline dönüşmesi ile ilgili cümleler bir beddua olabildiği gibi ilerde vuku bulacak felaketlerden haber vermek mahiyetinde de olabilir. Tercemede buna işaret edildi. Bunların maymunlar ve domuzlar haline dönüşmesi durumuna gelince bundan maksad bu suçu işleyenlerin ahlaken bozulmaları veya ilahi bir azap olmak üzere gerçekten mesholmaları, şekillerinin değişmesi olabilir. Geçmiş ümmetIerde bıı durum gerçekten olmuştur. Kıyamete yakın  dönemde sapıtmış bazı insanların başına da bu felaket gelebilir. Alllah tüm mu'minleri korusun.