SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4021 >>

DEVAM: 22- (GÜNAHLARIN ÇEŞİTLİ) CEZALARI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا عَمَّارِ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ لَيْثٍ، عَنِ الْمِنْهَالِ، عَنْ زَاذَانَ، عَنِ الْبَرَاءِ بْنِ عَازِبٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((يَلْعَنُهُمُ اللهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللاَّعِنُونِّ)) قَالَ ((دوَابُّ الأَرْضِ)).

 

في الزوائد: في إسناده الليث، وهو ابن سليم، ضعيف.

 

Bera. bin A'zib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); «Onlara Allah la'net eder ve lanetçiler lanet eder» buyurarak: (Lanetçiler) yerde yurüyen hayvanlardir,» diye açıkladı.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinde el-Leys bin Selim bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadiste anılan; دوَابُّ الأَرْضِ cümleleri Bakara suresinin 159. ayetinden bir parçadır. Bu ayet-i kerime'nin tamamının meali şöyledir:

 

"İndirdiğimiz apaçık ayetleri ve hidayet yolunu biz kitabta insanlara açıkladıktan sonra gizleyenlere şüphesiz Allah lanet eder ve lanetçiler lanet eder."    .

 

İşte bu ayette geçen lanetçiler ifadesinden yerde yürüyen hayvanların kasdedildiği bu hadiste beyan buyurulmuştur. Ancak hadisin senedinin zayıflığı söz konusudur. EI-Hazin'de beyan edildiğine göre İbni Abbas (r.a.) lanetçiler ifadesinden maksad insanlar ve cinlerden başka tüm yaratıklardır. Hayvanların kafirlere, günahkarlara lanet etmeleri sebebi; isyankar insanlar yüzünden kuraklığın meydana gelmesi ve hayvanların da bundan mütazarrır olmasıdır. Bir kavle göre lanetçiler iradesiyle; insanlar ve cinler manası kasdedilmiştir. Doğrusunu ancak Allah bilir. Arzu edenler bu ayetin tersirine müracaat edebilirler.