SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4023 >>

23- BELA (MUSİBET VE SIKINTILARA) KARŞI SABRETMEK BABI

 

حدّثنا يُوسُفُ بْنُ حَمَّادٍ الْمَعْنِيُّ، وَيَحيْيَ بْنُ بدُرَسْتَ ، قَالاَ: حدّثنا حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ مُصْعَبِ بْنِ سَعْدٍ، عَنْ أَبِيهِ، سَعْدِ بْنُ أَبِي وَقَّاصٍ، قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَيُّ النَّاسِ أَشَدّث بَلاَءً؟ قَالَ:

 ((الأَنْبِيَاءُ، ثُمَّ الأَمْثَلُ. يُيْتَلَى عَلَى حَسَبِ دِينِهِ. فَمَا يَبْرَحُ الْبَلاَءُ بَالْعَبْدِ حَتَّى يَتْرَكَهُ يَمْشِي عَلَى الأَرْضِ، وَمَا عَلَيْهِ مِنْ خَطِيئَةٍ)).

 

Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ya Resulallah! Hangi insanların başına gelen bela daha şiddetli olur dedim. O (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Nebier, sonra sırayla (Allah katında) rütbece en üstun olanlar. Kul; dindarlığının (kuvvetliligi ve zayıflığı) durumuna göre belaya uğrar. eğer dininde kuwetli ise belası şiddetli olur ve şayet dindarlığında gevşeklik - zayıflık olursa dindarlığı derecesine göre belaya uğrar. Bela kuldan ayrılmaz (peşini bırakmaz). Nihayet kul (uğradığı belalarla günahlarından arınıp) üzerinde hiç günah kalmayarak yer yüzünde dolaşınca bela onun peşini bırakır.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Tirmizi, Ahmed, Darimi, İbni Hibban ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: En büyük bela, musibet ve sıkıntıların Nebiler (Aleyhimü'sselam)'in başlarına gelmesinin sebebi şudur: Başka insanlar nimetlerden zevk duydukları gibi onlar bela ve musibetlerden zevk alırlar. İkincisi; onlar mucizeler gösteren büyük ve üstün insanlar olduğundan dolayı başlarına bela ve musibetler gelmezse bazı insanlar onların insan üstü varlıklar olduğunu, hatta ilahlaştıklarını sanabilirler. Üçüncüsü; Nebilerin başına en büyük belaların geldiğini bilen ümmet, belalara karşı sabır ve tahammül gösterir ve uğradığı belaları Nebilerin başına gelmiş belalarla mukayese etmek suretiyle gördüğü belanın hafifliğini kolayca anlar. Dördüncüsü; en çetin belaya uğrayan insan, Allah'a en çok iltica edip sığınan, O'na en çok yakarışta bulunan insan olur.

 

Nebilerden sonra en şiddetli belaya uğrayan insanda gene Nebilerden sonra Allah'a en yakın, O'nun katında rütbe ve makamı en yüksek olan mu'mindir. Bu durum sırayla diğer mu'minlere sirayet eder. Hadis; mu'minin başına gelen bela ve musibetlerln ağırlık derecesinin onun dindarlık derecesiyle'doğru orantılı olduğunu beyan eder ..

 

Hadisten çıkan diğer bir hüküm de; bela ve musibetlerin mu'minin günahlarının bağışlanmasına vesile olması ve kulun tüm günahlarından temizlenip arınıncaya kadar bir takım bela ve musibetlere uğramasının onun yararına olmasıdır. Ancak şu noktaya dikkat etmek gerekir: Kulun anılan ecir ve sevabı kazanabilmesi için uğradığı bela ve musibetlere sabretmesi gerekir. Aksi takdirde bunca sevabları yitirmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu babta rivayet edilen diğer hadisler ve belalara karşı sabretmenin faziletine dair ayetler bu hükmü tiade ederler.