SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4025 >>

DEVAM: 23- BELA (MUSİBET VE SIKINTILARA) KARŞI SABRETMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ، حدّثنا وَكيِعٌ الأَعْمَشُ عَنْ شَقِيقٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، وَهُوَ يَحْكِي نَبِيّاً مِنَ الأَنِبَياءِ. ضَرَبَهُ قَوْبمُهُ، وَهُوَ يَمْسَحُ الدَّمَ عَنْ وَجْهِهِ وَيَقُولُ: رَبِّ اغْفِرْ لِقَوْمِي فَإِنَّهُمْ لاَ يَعْلَمُونَ.

 

Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, Nebilerden birisinin halini (geçmişte bize) anlatırken sanki şu anda bakıyor gibiyim. O Nebi'yi kendi kavmi döğmüş (de kan içinde bırakmış.). Fakat o, yüzünden hem kanı siliyor, hem de: «Ya Rabbi! Kavmi mi mağfiret eyle! Çunkü onlar bilmiyorlar» diyordu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, "Kitabü'l-Enbiya'da ve ''İstitabetü'l-Mürteddin" bölümlerinde, Müslim de "Kitabü'l-Cihad ve's-Siyer"de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hafız Askalani; Bu hadiste hali anlatılan Nebiin ismine dair bir kayda rastlamadım. Onun Nuh (a.s.) olması muhtemeldir, der.

 

Nevevi de: Hadiste hali bildirilen Nebi, geçmiş olan ilk Nebilerdendir. Öyle bir hal uhud savaşı günü Nebiimiz (s.a.v.)'in başına da geldi, der. Nevevi bundan önce de: Bu hadis, Nebilerin güzel huylarından hilim, sabır, affedicilik, kendi kavimlerine şefkat ve onlar için hidayet ile mağfiret dilemek hasletlerine delalet eder. Ayrıca kavimlerini cehaletlerinden dolayı mazur görüp kendilerine reva görülen saldırganlığı bile hoşgörü ile karşıladıklarını gösterir, der.

 

el-Hafız'ın dediği gibi muhtemelen Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu hadisi uhud savaşında saldırıya uğradığında sahabileri teselli etmek üzere buyurmuş olabilir. Yani böyle saldırı daha önce gelip geçmiş bir Nebie karşı da vuku bulmuştur.

 

Kurtubi, bu hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kendi zatını kasdettiğini söylemiş ise de Ayni ve E1-Hafız Askalani gibi zatlar bu görüşü tutarsız ve geçersiz saymışlardır. Şu halde sağlıklı gorüş Nevevi'nin dediği gibi geçmiş, Nebilerden birisi kasdedilmiştir, görüşüdür.