SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4039 >>

DEVAM: 24- ZAMANIN (FİTNE VE BELALAR DOLAYISIYLA) çETİNLİĞİ BABI

 

حدّثنا يُونُسُ بْنُ عَبْدِ الأعْلَى. حدّثنا مُحَمَّدُ بنن إِدْرِيسَ الشَّافِعِيُّ. حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ خَالِدٍ الْجَنَدِيُّ عَنْ أَبَانِ بْنُ صَالِحِ، عِنِ الْحَسَنِ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:

 ((لاَ يَزْدَادُ الأَمْرُ إِلاَّ شِدَّةً. وَ لاَ الدُّنْيَا إِلاَّ إِدْبَاراً. وَلاَ النَّاسُ إِلاَّ شُحّاً. وَلاَ تَقُومُ السَّاعَةُ إِلاَّ عَلَى شِرَارِ النَّاسِ. وَلاَ الْمَهْدِيُّ إِلاَّ عِيسى بْنُ مَرْيَمَ)).

 

في الزوائد: قال الحاكم في المستدرك، بعد أن روى هذا المتن بهذا الإسناد: هذا حديث يعد في أفراد الشافعيّ، وليس كذلك. فقد حدّث به غيره. وقد بسط السيوطي القول فيه. وخلاصة ما نقل عن الحافظ عماد الدين بن كثير أنه قال: هذا حديث مشهور بمحمد بن خالد الجنديّ الصنانيّ المؤذن، شيخ الشافعيّ. وروى عنه غير واحد أيضاً. وليس هو بمجهول. بل روى عن ابن معين أنه ثقة.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

(Din'e ve sünnete sarılmakla ilgili) iş gittikçe güçleşecek, dünya gittikçe (gerçek müslumanlara) sırt çevirecek, insanların cimriliği, ihtirası gittikçe fazlalaşacaktır. kıyamet ancak insanların şer olanlarının başına kopacaktır. Mehdi (yani her bakımdan hidayet üzere olan zat) ancak Meryem oĞlu isa'dir."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilraiştir : El-Hakim bu hadisi bu senedle el-Müstedrek'te rivayet ettikten sonra : Bu hadis şafii'nin tek başına rivayet ettiği hadlslerden sayılor. Halbuki öyle değildir. Çünkü başkası da rivayet etmiştir. Suyuti bu husus hakkında geniş söz söylemiştir.El-Hafız İmaadu'd-DIn bin Kesir'den naklen verilen bilginin özeti şudur : Bu hadis, Şafii'nin şeyhi Muhammed bin Halid el-Cündi es-Sağani el-Müezzin'e ait olarak meşhur olmuştur. Halbuki bunu ondan rivayet edenler bir kişi değildir.

Şafii'den başka klmseler de bunu ondan rivayet etmiştir. Ve bu zat mechul bir kimse değildir. İbn-i Muln'in onun güvenilir olduğunu söylediğl nakledilmştir.

 

AÇIKLAMA: Bu babta rivayet edilen hadisler Zevaid türündendir. Yalnız 4037 nolu Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Müslim tarafından da rivayet edilmiştir.

 

4036. hadiste geçen "Rüveybida" kelimesinin anlamıyla ilgili soru ve verilen cevabın kimlere ait olduğuna dair bir kayda rastlayamadım. Bu sebeble parantez içine alınan bu bölümü tercerne ederken soru sahibi ve cevab veren ile ilgili bir açıklayıcı bilgi veremedim.

 

4038. hadiste iyi insanların kalmadığı veya azınlıkta kaldığı ve kötü insanların kaldığı veya çogunluk teşkil ettiği dönemdel\i durumla ilgili olarak buyurulan: "Gücünüz yetecekse ölünüz" cümlesinden maksad, o döneme yetişecek insanların kötü ortamda bulunduklarını dikkate alarak fena insanlardan sayılmamaları için ilahi emirlere ve Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in sünnetine sımsıkı sarılmaları yolunda uyarılarda bulunmalıdır.

 

Son hadiste geçen; ..... cümlesinin zahir olan manası "ve Mehdi, İsa bin Meryem'den başkası değildir" şeklindedir.

 

Kıyamete yakın dönemde gelmesi beklenen Mehdi hakkında müteaddid hadisleri mevcuttur, Sünenimizdeki 4082 - 4088 nolu hadisler bunlardan bazılarıdır. Bu konuya inşaailah orada değinilecektir. Şunu söylemekle yentinecegim: Hz. Meldi diye bir kimsenin çıkmayacağını ve çıkacağına dair hadislerin zayıf oldUğunu söyleyenler bu hadisi kendileri için delil saymışlardır. Fakat bu hadisin senedini Beyhaki ve Hakim zayıf saymışlardır. Seneddeki ravi Eban bin Salih'in hadisleri terkedilmiştir. Avnü'l-Mabud yazarı bu durumu Sünen-i Ebu Davud'un "El-Mehdi" kitabının baş kısmında belirtmektedir.

 

Sindi de bu hadisin izahında bu hususta özetle şöyle der: Bu cümledeki Mehdi kelimesi lakab, yani özel isim anlamında değil. sıfat, yani her bakımdan hidayet üzere anlamında kullanılmıştır. Cümlenin manası da şöyledir: "Nebi'imizden sonra her bakımdan bir ayet üzere bulunan zat Meryem oğlu İsa'dır." Yoksa zan edildiği gibi maksad, Mehdi lakabının İsa'dan başka kimseye verilmediği değildir. Bu cümle böyle yorumlanınca bu hadis sabit olduğu takdirde Hz. Mehdi hakkında gelen hadislere muhalif olmaz.