SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4040 >>

25- KIYAMET ALAMETLERİ BABI

 

حدّثنا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيَّ، وَأَبُو هِشَامٍ الرِّفَاعِيُّ، مُحَمَّدُ بْنُ يَزِيدَ، قَالاَ: حدّثنا أَبُو بَكْرِ ابْنِ عَيَّاِشٍ. حدّثنا أَبُو حَصِينٍ عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  (( بُعِثْتُ أَنَا وَالسَّاعَةُ كَهَاتَيْنش)) وَجَمَعَ بَيْنَ إِضْبَعَيْهِ.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) iki parmağını (ki şehadet parmağı ve orta parmağını) birleştirerek: Ben ile kıyamet günü şu iki parmak gibi ba'solundum (yani Nebi olarak gonderildim)."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ahmed bunun mislini Enes (r.a.) aracılığıyla merfu' olarak rivayet etmişlerdir.  Sehl bin Sa'd (r.a.)'den de bunun bir benzeri rivayet edilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Nebi (s.a.v.)'in bu hadisi buyururken şehadet parmağı ve orta parmağıyla işaret buyurduğu, diğer rivayetlerde belirtilmiştir.

 

Kadı iyaz: Bu hadis, Nebi (s.a.v.) ile kıyamet günü arasındaki zamanın azlığına işaret eder. Bu mesafe şehadet parmağı ile orta parmak arasındaki uzunluk farkı gibidir, demiştir.

 

Bir kavle göre hadisten maksad Nebi (s.a.v.) ile kıyamet günü arasında başka bir Nebi'in olmayacağını ifade etmektir.