SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4043 >>

DEVAM: 25- KIYAMET ALAMETLERİ BABI

 

حدّثنا هِشَامٍ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الْعَزِيزِ الدَّارَوَرْدِيُّ. حدّثنا عَمْرٌو، مَوْلَى الْمُطَّلِب، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ الأَنْصَارِيِّ، عَنْ حُذَيْفَةَ بْنِ الْيَمَانِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((لاَ تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى تَقْتُلُوا إِمَامَكُمْ، وَ تَجْتَلِدُوا بِأَسْيَافِكُمْ. وَيَرِثُ دُنْيَاكُمْ شِرَارُكُمْ)).

 

Huzeyfe bin el-Yeman (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Siz imamınızı (devlet başkanınızı) öldürmedikçe, kılıçlarınızla birbirinizle çatışmadikça (yani aranızda iç savaş olmadıkça) ve dünyanıza (hükümdarlığınıza, mallarınıza) şer olanlarınız (zorla el koymakla) mirasçı olmadıkça kıyamet günü kopmayacaktır."

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi Fitne bölümünün" Emr-i bi'l-ma'ruf nehiy ani'l-münker" babında rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadiste haber verilen olaylardan devlet başkanını öldürmek olayı Hz. Osman (r.a.)'ın şehid edilmesi vak'ası olabilir. İç savaş da sahabiler döneminde meydana gelen Cemel ve Sıffin olayı gibi müessif vak'alar olabilir.

 

Şer insanların müslümanların dünyasına mirasçı olması cümlesinden maksad zalimlerin haksız olarak müslümanlara hükümdar olması, idareyi gayri meşru biçimde ele almaları ve müslümanların mallarına haksız olarak el koymalarıdır.