SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4044 >>

DEVAM: 25- KIYAMET ALAMETLERİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ عُلَيَّةَ عَنْ أَبِي حَيَّانَ، عَنْ أَبِي زُرْعَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، يَوْماً بَارِزاً لِلنَّاسِ. فَأَتَتهُ رَجُلٌ فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! مَتى السَّاعَةُ: فَقَالَ:  ((مَا الْمَسْئُولُ عَنْهَا بِأَعْلَمَ مِنَ السَّائِلِ. وَلِكنْ سَأَخْبِرُكَ عَنْ أَشْرَاطِهَا: إِذَا وَلَدَتِ الأَمَةُ رَبَّتَهَا، فَذَاكَ مِنْ أَشْرَاطَهَا وَإِذَا كَانَتَ الْحُفَاةُ الْعُرَاةُ رٌؤُوسَ النَّاسِ، فَذَاكَ مِنْ أَشْرَاطِهَا. وَإِذَا تَطَاوَلَ رِعَاءُ الْغَنَمِ فِي الْبُنْيَانِ، فَذَاكَ مِنْ أَشْرَاطِهَا. فِي خَمْسٍ لاَ يَعْلَمُهُنَّ إِلاَّ اللهُ)) فَتَلاَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((31/ 34)) إِنَّ الله عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَافِي الأَرْحَامِ. الآْيَةَ.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün halk(ın yararlanması) için açık bir yere çıktu. O esnada bir adam O'nun yanına gelerek: Ya Resulallah! kıyamet ne zaman kopacaktır, diye sordu. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Bu hususta kendisine soru sorulan zat, soru sorandan daha bilgili değildir. Ve lakin ben sana kıyamet'in alametlerinden haber vereceğim:

>Cariye kendi sahibesini doğurunca işte bu (hal) kıyametin alametlerindendir.

>Yalın ayak, çıplak takımı insanlara baş olunca, işte bu da kıyamet'in alametlerindendir.

>Koyun çobanları yüksek bina yapmakta birbirleriyle yarışınca bu da kıyametin alametlerindendir. kıyametin kopma zamanı Allah'tan başka kimsenln bilmediği beş şey'e dahildir, buyurdu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bundan sonrat

 

Lukman suresinin 34. ayetini okudu.

 

Lokman suresi 34. ayet’in Meali: Şüphesiz ki, kıyamet saatinin bilgisi Allah yanındadır. Yağmuru O yağdırır, rahimlerde ne varsa (erkek veya dişi oluşunu, renk ve özelliklerini) O bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiçbir kimse hangi yerde öleceğini de bilemez. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla bilir, her şeyden haberdardır.

 

AÇIKLAMA:   Bu hadis daha uzun bir metin halinde sünenimizde 64 numarada geçti ve gerekli bilgi orada gerek bu hadisin ve gerekse bundan önce geçen 63 nolu hadisin izah bölümünde verildi. Artık burada tekrarlamaya gerek yoktur. Oraya müracaat edilmelidir.