SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4045 >>

DEVAM: 25- KIYAMET ALAMETLERİ BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى، قَالاَ: مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ. حدّثنا شُعْبَةُ. سَمِعْتُ قَتَادَةَ يُحَدِّثُ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، قَالَ: أَلاَ أُحَدِّثُكُمْ حَدِيِثاً سَمِعْتُهُ مِنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم لاَ يُحَدِثُكُمْ بِهِ أَحَدٌ بَعْدِي. سَمْعُتُهُ مِنْهِ ((إِنَّ مِنْ أَشَراطِ السَّاعَةِ أَنْ يُرْفَعَ الْعِلْمُ، وَيَظْهَرَ الَجَهْلُ، وَيَفْشَوَ الزِّنَا، وَيُشْرَبَ الْخَمْرُ، وَيَذْهَبَ الرِّجَالُ وَيَبْقَى النِّسَاءُ. حَتَّى يَكُونَ لِخَمْسِينَ امْرَأَةً، قَيِّمٌ وَاحِدٌ)).؟

 

Enes bin Malik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Dikkat ediniz ben size Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittiğim öyle bir hadis rivayet edeceğim ki benden sonra hiç bir kimse onu (Nebi s.a.v.'den işitmiş olarak) size rivayet etmeyecektir. Ben o hadisi (bizzat) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den (kulağimla) işittim: (Alimlerin ölmesi suretiyle) ilmin kaldırılması, cehaletin ortaya çıkıp çoğalması, zina'nın yaygınlaşması, içkinin (aleni olarak) içilmesi ve elli kadın'ın bir tek erkek bakanı olacak derecede erkeklerin (sayısının azalıp) gitmesi ve kadınların (çoğunlukta) kalmasi şüphesiz kıyamet'in alametlerindendir.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Buhari, Müslim, Tirmizi. Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Enes (r.a.)'ın;"Ben o hadısi O'ndan (bizzat) işittim" sözü ilk sözünün te'yid ve takviyesi mahiyetindedir. Müslim'in rivayetinde bu cümle yerine; "o hadisi O'ndan işiten bir kimse" cümlesi bulunur. Bu takdirde cümleden kasdedilen mama şöyle olur: Benden sonra o hadisi O'ndan işitmiş olan hiç bir kimse size rivayet etmeyecektir. Bu kaydın dikkate alınması gerekli olduğu için parantez içi ifade ile buna işaret ettim.

 

el-Hafız, Enes (r.a.)'ın böyle söylemesinin sebebi hakkında şu bilgiyi verir: Enes (r.a.) bu hadisi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'den işitmiş sahabilerden hiç bir kimsenin hayatta kalmadığını bildiğinden dolayı böyle demiştir. Çünkü Enes (r.a.) Basra'da vefat eden son sahabidir. Bu konuşmayı Basra halkına hitaben yapmış olması kuvvetle muhtemeldir. Konuşmanın sırf Basra halkına olmayıp umumi olması ihtimali de mevcuttur. Bu takdirde herhalde bu konuşmayı ömrünün sonlarında yapmıştır. Çünkü o dönemde hayatta kalan ve Resul-i Ekrem (s.a.v.)'den bizzat hadis işitmiş durumdaki sahabi sayısı pek azdı ve içlerinde bu hadisi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'den işitmiş bir kimse yoktu. Bu durum da muhtemeldir.

 

HADİS'İN MANASI: Kıyametin alametlerinden sayıIan erkeklerin azalması ve kadınların çoğalması durumu ile ilgili cümlenin izahı bölümünde Tuhfe yazarı şu bilgiyi verir: Erkeklerin sayısının azalması ve kadın sayısının çoğunlukta olması sebebi hakkında şöyle denilmiştir: Fitnelerin çoğalması sebebiyle meydana gelecek savaşlar yüzünden erkeklerin bir kısmı öldürülecek ve böylece sayısı azalacaktır.

 

Ebu Abdilmelik: Bu cümle fetihlerin çoğalacağına bir işarettir. Fetihler dolayısıyla çok sayıda cariye edinilecektir. Cümle, bir erkeğin çok sayıda cariye sahibi olacağına işaret eder, demiştir. el-Hafız, Ebu Abdilmelik'in görüşünü ve yorumunu kabul etmeyerek: Hadisin bazı rivayetlerinde erkeklerin sayısının azalacağı ve kadınların sayısının çoğalacağı ifade edilmektedir. Bu itibarla cümlenin açık manası kadın ve erkek sayısında görülecek bu farkın bir sebebe dayalı olmaksızın kıyamet alametlerinden sayılmasıdır. Bu farklılık bir ilahi takdirle olur. Kıyamete yakın zamanlarda doğan çoğunlukların çoğunluğu kız çocuklarından oluşur ve doğan erkek çocuğu az mikdarda olur, demiştir.

 

Hadiste sayılan şeylerin kıyamet alametleri olmasının hikmeti ve sebebi ile ilgili olarak Tuhfe yazarı şöyle der: Gerek dünya hayatının düzenli olması ve gerekse ahiret hayatının kazanılması, başka bir deyimle dünya ve ahiret mutluluğuna erişmek şu beş şeyin korunmasına bağlıdır: Din, akıl, neseb - soy, nefis ve mal. Dini ilimIerin kaldırılması ve din bilginlerinin yokluğu dini ihlal eder. İçki aklı ihlal eder. Zina, nesebi ve soyu bozar. Fitnelerin çoğalması can ve mal emniyetini giderir. Bu beş şeyin bozulması dünyanın sonunun geldiğinin belirtisidir.