SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4058 >>

DEVAM: 28- KIYAMET'İN BÜYÜK ALAMETLERİ BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلَيٍّ الْجَهْضَميُّ. حدّثنا نُوحُ بْنُ قَيْسٍ. . حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ مُغَفَّلٍ، عَنْ يَزِيدَ الرَّقَاشِيِّ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم؛ قَالَ:  (( أُمَّتِي عَلَى خَمْسِ طَبَقَاتٍ: فَأَرْبَعُونَ سَنَةَ، أَهْلُ بِرٍّ وَتَقْوَى. ثُمَّ الَّذِينَ يَلَوَنَهُمْ إِلَى عِشْرِينَ وَمِائِةَ سَنَةٍ، أهْلُ تَرَاحُمٍ وَتَوَاصُلٍ. ثُمَّ الَّذِينَ يَلُوَنَهُمْ، إِلَى سِتِّينَ وَمِائَةِ سَنَةٍ، أَهْلُ تَدَابُرٍ وَتَقَاطُعٍ. ثُمَّ الْهَرْجُ الْهَرْجُ. النَّجَا النَّجَا)).

 

في الزوائد: في إسناده يزيد بن أبان الرقاشيّ، وهو ضعيف. وقال السيوطي: هذا أيضاً أورده ابن الجوزيّ في الموضوعات من طريق كامل بن طلحة عن عباد بن عبد الله عن أنس وقال: لا أصل له. والمتهم به عباد. وقد تبين أن له متابعات عن أنس. له عدة شواهد.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Benim ümmetim beş tabakadır. (ilk) kırk yıl (da bulunanlar), hayır ve takva sahibidir. Sonra yüz yirmi yılına kadar onların ardından gelenler birbirierine merhamet eden ve birbirleriyle iyi ilişki kuranlardir. Sonra yüz altmış yılına kadar bunların ardından gelenler birbirierine sırt çeviren ve birbirleriyle iyi ilişkiyi kesenlerdlr. Bundan sonra (birbirlerini) öldürme, oldürme (devri)dir. (O dönemde) kurtuluş, kurtuluş.» (isteyiniz).

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinde Yezld bin Eban er-Rakkaşt bulunur. Bu ravi zayıftır. Suyutl demis ki: İbnü'I-CevzI bu hadlsi.de bundan önceki hadls gibi mevzu hadislere dahil ederek bunun Kamil bin Talha yoluyla Ubad bin Abdillah aracılığıyla Enes (r.a.)'den olan rivayetin asılsız olduğunu ve bu hadlsi uydurmakla itham edilen ravinin Ubad olduğunu söylemiştir. Fakat bu hadtsln başka senedlerle de Enes (r.a.)'den rivayet edildiği açıklığa kavusmuştur. Ayrıca hadisi te'yid eden benzeri hadlsler de vardir.

 

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلَيٍّ خَازِمٌ أَبُو مُحَمَّدٍ الْعَنَزِيُّ. حدّثنا الْمِسْوَرُ بْنُ الْحَسَنِ عَنْ أَبِي مَعْنٍ، عَنْ أنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((أُمَّتِي عَلَى خَمْسِ طَبَقَاتٍ: كُلُّ طَبَقَةِ أَرْبَعُونَ عَاماً. فَأَمَّا طَبَقَتِي وَ طَبَقَةُ أَصْحَابِي، فَأَهْلُ عِلْمٍ وَإيمَانٍ. وَأَمَّا الطَّبَقَةُ الثَّانِيَةُ، مَا بَيْنَ الأَرْبَعِينَ إِلَى الثَّمَانِينَ، فَأَهْلُ بِرٍّ وَتَقْوَى)) ثُمَّ ذَكَرَ نَحْوَهُ.

 

في الزوائد: إسناده ضعيف . أبو معن والمسور بْنُ الحسن وخازم العنزيّ مجهولون. وقال أبو حاتم: هذا الحديث باطل. وقال الذهبيّ، في طبقات رجال التهذيب، في ترجمة المسور: حديثه منكر.

 

"... Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Benim ümmetim beş tabakaya ayrılır! Her tabaka kırk yıl (sürer). Benim tabakam ve sahabilerimin tabakası ilim ve iman sahibi olanlardır. Kırkıncı yıl ile sekseninci yıl arasına ait ikinci tabakaya gelince onlar hayır ve takva sahibleridir, buyurdu demiş. Sonra bu (yukardaki) hadisin mlslinl anlattı."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi zayıftır.Seneddeki ravilerden Ebu Ma'n, Misver bin Hasan ve Hazim el-Anzi mechul, tanınmaz kimselerdir. Ebu Hatem bu hadlsin batıl olduğunu söylemiştir. Zehebl de Tabakatü Ricali't-Tehztb'te Misver'in durumunu anlatırken hadisinin münker olduğunu söylemiştir.