SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4065 >>

DEVAM: 30- BEYDA ORDUSU BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ، وَنَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ، وَهرُونُ بْنُ عَبْدُ اللهِ الَحْمَّالُ، قَالُوا: حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ مُحَمَّدُ بْنِ سُوقَةَ، سَمِعَ نَافِعَ بْنَ جُبَيْرٍ بُخِْرُ عَنْ أُمَّ سَلَمَةَ؛ قَالَتْ: ذَكَرَ النَّبيُّ صلى الله عليه وسلم اَلجْيْشَ الَّذِي يُخْسَفُ بِهِمْ. فَقَالَتْ أُمُّ سَلَمَةَ: يَا رَسُول اللهِ! لَعَلَّ فِيهِمُ الْمُكْرَهُ؟ قَالَ:  ((إِنَّهُمْ يُْعَثُونَ عَلَى نِيَّاتِهِمْ)).

 

(Mu'minlerin anasi) Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yere batırılacak ordu'dan bahsetti. Bunun üzerine Ümmü Seleme (r.anha): Ya Resulallah! O ordunun içinde (kendilerine katılmaya) zorlanan kimse olabilir (onun hali ne olacak)? diye sordu. O: «Onlar (kıyamet günü) niyetlerine göre dlriltilirler.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric. Müslim

 

AÇIKLAMA: Beyda: Mekke ile Medine arasında bir mevkiin ismi olduğu gibi. hiç bir bitki olmayan dümdüz araziye de denilir.

 

Birinci hadiste sözü edilen Haccac, Emevi halifelerinden Abdülmelik bin Mervan (646 -715) tarafından Hicaz valiliğine atanan Yusuf oğlu Haccac (661 - 714•) tır. Haccac'ın ordusu, Mekke de halifeliğini ilan eden AbduIlah bin Zübeyr (r.a.)'i katletmek üzere hicretin 72. yılı Mekke'ye yürümüş ve Mescid-i Haram'a sığınan Abdullah bin Zübeyr (r.a.)'i uzun süre muhasara altında tutarak nihayet hicretin 73. yılı katletmiştir. Olay uzun ve ayrıntılı olarak kaynaklarda var, ancak biz sadece hadiste AbduIIah bin Safvan (r.a.)'n değindiği noktayı belirtmekle yetinelim:

Haccac'ın ordusu Mekke üzerine yürüdüğünde hadislerde yere batırılacağı haber verilmiş olan ordu olduğu sanılmıştı. Fakat bu ordu yere batırılmayınca o güruh olmadığı anlaşılmıştı.

Nevevi şöyle der: Yani o ordu da bulunanlar niyetlerine göre diriltilirler ve herkes niyetine göre kıyamet günü karşılık bulur. Bu hadis, zalimlerden uzak durmanın, onlarla görüşmekten sakınmanın gerekliliğine delalet eder. Batıl yolda olanların beraberinde bulunanlar iyi niyetli olsa bile felakete uğrayabilir. Nitekim o ordunun. içinde bulunanlar cebir ve zorlama ile aralarına katılmış olsalar bile yere batırılma felaketinden kurtulamazlar. Ancak niyetleri iyi olup baskı neticesinde o sefere katıldıkları için kıyamet günü niyetlerine göre muamele görürler.