SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4070 >>

DEVAM: 32- GÜNEŞİN BATTIĞI YER'DEN DOĞMASI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَعُبَيْدُ اللهِ بْنُ مُوسى عَنْ إِسْرَائِيلَ عَاصِمٍ، عَنْ زِرٍّ، عَنْ صَفْوَانَ بْنِ عَسَّالٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ مِنْ قِبَلِ مَغْربِ الشَّمْسِ بَاباً مَفْتُوحاً. عَرْضُهُ سَبْعُونَ سَنَةً. فَلاَ يَزَالُ ذلِكَ الْبَابُ مَفْتُوحاً لِلتَّوْبَةِ، حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسَ مِنْ نَحْةِهِ. فَإِذَا طَلَعَتْ مِنْ نَحْوِهِ، لَمْ يَنْفَعْ نَفْساً إِيَمانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِنْ قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمَانِهَا خَيْراً)).

 

Safvan bin Assal (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Şüphesiz, güneşin battığı yer tarafında yetmiş yıllık mesafe genişliğinde açılmış (durumda) bir kapı vardır. Güneş o kapı tarafından doğuncaya kadar o kapı tevbe (nin kabulü) icin daima açık olacaktır. Güneş o kapı tarafından doğunca, daha önce iman etmiş olmayan veya imanında bir hayır kazanmış olmayan hiç bir kimseye (o günkü) imanı fayda vermeyecektir.

 

 

AÇIKLAMA: 4068 ve 4070. hadisler güneşin battığı yerden doğmasiyle tevbe kapısının kapanacağına ve ondan sonra iman etmenin veya isyankar kişinin tevbe etmesinin hiç bir fayda sağlamayacağına delalet eder. Güneş battığı yerden doğunca tevbenin de kabul olunmayacağı hususu müellifimizin birinci hadisinde belirtilmemiş ise de Müslim ve Ebu Davud'un rivayetlerinde olduğu gibi bazı rivayetlerde belirtildiğinden dolayı bu hükmün ilk hadisten de çıktığını ifade ettim. Zaten bu iki hadisin sonunda, En'am suresinin 158. ayetine işaret buyurulmuştur. Ayet-i Kerime'nin konuya ilişkin Nazm-ı Celil'i ve meali şöyledir:

 

Rabbinin (kıyamet) alametlerinden biri geldiği gün daha önce iman etmiş olmayan veya imanında bir hayır kazanmış olmayan hiç bir kimseye (o günkü) imanı bir fayda vermeyecektir ...'' (En'am 158)

 

Bu hadisler ve benzeri hadisler mezkur ayette işaret buyurulan alametin güneşin battığı yerden doğması alameti olduğuna delalet ederler.

 

Güneşin battığı yerden doğması gibi kıyamet alametlerine dair hadisler, fıkıhçı. hadisçi ve kelamcı olan Ehl-i Sünnet mezhebine mensup tüm alimlerce zahiri manalanyla kabul edilmiş ve başka türlü yorumlanmamıştır.

 

İkinci hadise göre görülecek ilk kıyamet alametleri; güneşin battığı yerden doğması ve Dabbetü'I-Ard'ın yerden çıkmasıdır. Bu iki alametin arasında uzun bir zaman olmayacaktır. Bilindiği gibi DeccaI'ın meydana çıkması, İsa (a.s.)'ın inmesi gibi alametler de vardır, İsa (a.s.) gökten indiği zaman İslamiyet gelişecek ve kafirler de müslümanlığı kabul etmek suretiyle din birliği sağlanmış olacaktır. Bu itibarla eğer güneşin battığı yerden doğması alameti Decca i ve İsa (a.s.)'ın zamanlarından önce vuku bulursa. İsa (a.s.) döneminde kafirlerin iman etmesi kendilerine bir yarar sağlamıyacak ve dolayısıyle din birliği de olmayacaktır, Bu nedenle bazı ilim adamları bu hadisi şöyle yorumlamışlardır: Kıyamet alametlerinin bir kısmı kıyamet gününün yaklaştığına delalet eder. Diğer bir kısmı da kıyametin kopacağına ve varlığına delalet eder. DeccAl'ın çıkması ve İsa (a.s.)'ın inmesi birinci kısım alametlerdendir. Güneşin battığı yerden doğması gibi alametler de ikinci kısım alametlerdendir. Şu halde güneşin battığı yerden doğması ikinci kısım alametlerin ilkidir. Avnü'l-Mabud yazarının beyaruna göre: Beyhaki bu yorumları nakletmiştir.

 

el-Alkami'nin naklen beyanına göre İbni Kesir de şöyle yorum yapmıştır: Bu hadisten maksad insanların alışkın olmadığı ilk alamet güneşin batıdan doğması veya Dabbetü'l-Ard'ın çıkmasıdır. Deccal, İsa (a.s.) ve Ye'cuc ve Me'cuc ise beşer olmaları itibariyle insanların alışkın olduğu ve acaib karşılamadığı alametlerdendir. Bu alametler daha önce meydana gelecektir. Dabbetü'l-Ard'ın acaib ve garib bir mahluk olarak meydana çıkması, hayvan olduğu halde insanlarla konuşması, onlara iman veya küfür alametini takması, nişanlaması, olağan dışı olaylardır. Bu, yer yüzünde meydana gelecek acaib alametlerin ilkidir. Güneşin adeti hilafına battığı yerden doğması olayı da gökte meydana gelecek acaib alametlerin ilkidir .