SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4071 >>

33- DECCAL'IN FİTNESİ, MERYEM OĞLU İSA (ALEYHİSSELAM)'IN MEYDANA ÇIKMASI (İNİNŞİ) VE YE'CUC İLE ME'CUC'UN ÇIKMASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ : حدّثنا أَبُو مَعَاوِيَةَ. الأَعْمَشُ عَنْ شَقِيقٍ، عَنْ حُذَيْفَةَ؛ قَالَ؛ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((الدَّجَّالُ أَعْورَ عَيْنِ الْيُسْرَى. جُفَألُ الشَّعَرِ.مَعَهُ جَنَّةٌ وَنَارٌ. فَنَاوُهُ جَنَّةٌ، وَجَنَّتُهُ نَارٌ)).

 

Huzeyfe (bin el-Yeman) r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Deccal, sol gözü sakattır, saçı yoktur. Beraberinde bir cennet ve bir cehennem vardır. Onun cehennem'l bir cennet, cennet'i de bir cehennemdir.

 

 

Diğer tahric: Müslim

 

AÇIKLAMA: Bu hadise göre Deccal'ın sol gözü sakattır. Buhari ve Müslim'in rivayet ettikleri İbni Ömer (r.a.)'ın bir hadisinde ise DecccaI'ın sağ gözünün sakat olduğu belirtilmektedir. Her iki şekilde başka hadisler de mevcuttur. İbni Abdilberr; Buhari ile Müslim'in ittifakla rivayet ettikleri İbni Ömer (r.a.)'ın hadisini tercih ederek bunun daha kuvvetli olduğunu beyan etmiştir. Fakat Tuhfe'de belirtildiği gibi Kadı iyaz rivayetler arasında görülen zahiri ihtilafı şöyle gidermiştir: A'ver: Kusurlu ve ayıplı olan şey demektir. Avra da bunun müennesidir. İbni Ömer (r.a.)'ın hadisinde Deccal'ın sağ gözünün sakat olduğu, yani kör olduğu belirtilmiştir.

 

Tafie : Göremez duruma gelmiş olan göz demektir.

Tariye: Dışarı çıkmış vaziyette olup biraz gören göz demektir.

Gözün dışarıya fırlamış gibi görünümü ve az görmesi de göz için bir kusur ve ayıp sayılır. Huzeyfe (r.a.)'ın hadisinden maksad Deccal'ın sol gözünün böyle olduğunu ifade etmektir. Çünkü böyle göze de A'ver denilir.

 

Nevevi, Kadi iyaz'ın bu yorumunun güzel olduğunu söylemiştir.