SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4072 >>

DEVAM: 33- DECCAL'IN FİTNESİ, MERYEM OĞLU İSA (ALEYHİSSELAM)'IN MEYDANA ÇIKMASI (İNİNŞİ) VE YE'CUC İLE ME'CUC'UN ÇIKMASI BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ الْجَهْضِميُّ، وَمُحَمَّدُ بْنُ بَشَّرٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَّنى، قَالُوا: حدّثنا رَوْحُ بْنُ عُبَادَةَ. حدّثنا سَعِيدٍ بْنُ أَبِي عَرُوَبَةَ عَنْ أَبِي التَّيَّاحِ، عَنِ الْمُغِيرَة بْنِ سَبَيْعٍ، عَنْ عَمْرِو ابْنِ حُرَيْثٍ، عَنْ أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيقِ؛ قَالَ: حَدَّثَنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ الدَّجَّالَ يَخْرَجُ مِنْ أَرْضِ بِالْمَشْرِقِ، يُقَالُ لَهضا خُرَاسَانُ. يَتْبَعُهُ أَقْوَامٌ كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ الْمُطْرَقَةُ)).

 

Ebu Bekr-i Sıddik (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bize Deccal'in doğuda Hurasan denilen bir yerden çıkacağını kendisine yuzleri deri lie kaplanmış kalkanlar gibi (yuvarlak, geniş, elmacıkları yüksek) kavimlerin tabi olacağını beyan buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi; Tirmizi, Ahmed ve Hakiın de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Meciinn: Micenn'in. çoğuludur, kalkanlar demektir. Mutarraka ve Mutraka: Dış yüzü deri ile kaplanmış kalkan demektir.

Tırak: Kalkanın büyüklüğüne göre kesilip dış yüzüne yapıştırılan deri demektir.

Horasan'dan çıkacak Deccal'a uyup ona iltihak edecek kavimlerin yüzleri bu nevi kalkanlara benzetilmiştir. Tuhfe yazarı bu benzetmenin izah bölümünde: Yani o kavimlerin yüzleri geniş ve elmacıkları yüksektir. Maveraünnehir halkının yüzleri genellikle böyledir, demiştir.