SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4073 >>

DEVAM: 33- DECCAL'IN FİTNESİ, MERYEM OĞLU İSA (ALEYHİSSELAM)'IN MEYDANA ÇIKMASI (İNİNŞİ) VE YE'CUC İLE ME'CUC'UN ÇIKMASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ : حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا إسْمَاعِيلُ ابْنُ أَبِي خَالِدٍ عَنْ قَيْسِ بْنِ إَبِي حَازِمٍ، عَنِ الْمُغِيرَةِ بْنِ شُعْبَةَ؛ قَالَ: مَا سْأَلَ أَحَدٌ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، عَنِ الدَّجَّالِ أَكْثَرَ مِمَّا سَأَلْتُهُ (( وَقَالَ ابْنُ نُمَيْرٍ: أَشَدَّ سُؤَالاً مِنِّي)). فَقَالَ لِي:  ((مَا تَسْأَلُ عَنْهُ؟)) قُلْتُ: إِنَّهُمْ يَقُولُونَ: إِنَّ مَعَهُ الطَّعَامَ وَالشَّرَابَ. قَالَ ((هُوَ أَهْوَنُ عَلَى اللهِ مِنْ ذلِكَ)).

 

El-Muğire bin Şu'be (r.a.)'den; şöyle demiştir: Hiç bir kimse Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e Deccal hakkında benden daha fazla soru sormadı.

 

(Ravi İbn-i Numeyr kendi rivayetinde "daha fazla soru" ifadesi yerine: "Benim sorularımdan daha çetin soru" dedi). Bunun üzerine Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana: Deccal hakkında ne soracaksın? buyurdu. Ben: Onlar (yani halk veya Ehl-i Kitab) diyorlar ki : Şüphesiz yiyecek ve içecek (maddeleri) yalnız Deccal'in beraberinde bulunur, dedim.  O, buyurdu Id: Deccal, Allah nezdinde su (anlattığı)ndan ehvendir.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim de rivayet etmiştir. Buhari de buna yakın cümleler ile rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: HadIsteki: "Deccal, Allah nezdinde bu (anlattığı) ndan ehvendir" cümlesini Kadi iyaz şöyle açıklamıştır; Yani Deccal, Allah tarafından kendisine verilmiş olan olağanüstü güçle mu'minleri sapıtmadan ve inananların kalbIerine şüphe sokmaktan acizdir, önemsizdir. Deccal'ın hareketleri bilakis mu'minlerin iman gücünü arttırır. (Çünkü Deccal'ın olağanüstü şeyler göstereceği önceden mu'minIere bildirilmiştir. 0, kördür. Kendi körlüğünü bile gideremez iken nasıl Allah olabilir. Diğer taraftan gelecek hadislerde beyan buyurulduğu gibi öldürüp dirilteceği mu'mine; Artık bana iman etmelisin deyince o mu'min: Sen, Deccal'sın. Şimdi senin hakkında daha şuurlu hale geldim, diyecek ve Deccal tekrar onu öldürmek istiyecek ise de buna gücü yetmeyecktir.

 

Sindi de bu cümleyi şöyle yorumlamıştır: Yani Deccai tüm yiyecekleri ve içecekleri tekelinde tutmaya muktedir olamayacaktır, bundan aciz kalacaktır.