SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4088 >>

DEVAM: 34- MEHDİ'NİN ÇIKMASI BABI

 

4088- حدّثنا حَرْمَلَةُ. بْنُ يَحْيَى الْمِصْرِيُّ، وَإِبْرَاهِيمُ بْنُ سَعِيدٍ الْجَوْهَرِيُّ، قَالاَ: حدّثنا أَبُو صَالِحٍ عَبْدُ الْغَفَّار بْنُ دَاوُدَ الْحَرَّانِيُّ. حدّثنا ابْنُ لَهِيعضةَ عَنْ أَبِي زُرْعَةَ عَمْرِو بْنِ جَابِرٍ الْخَضْرَمِيِّ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ الْحرِثِ بْنَ جَزْءٍ الزَّبِيدِيِّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((يَخْرُجُ نَاسٌ مِمَ الْمَشْرِقِ. فَيُوَطِّئُونَ لِلْمَهْدِيِّ)) يَعْنِي سُلْطَانَهُ.

 

في الزوائد: في إسناده عمرو بن جابر الحضرميّ وعبد الله بن لهيعة، وهما ضعيفات.

 

Abdullah bin el-Haris bin Cezi' ez-Zübeydî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Doğudan bir takım insanlar çıkacak ve Mehdi için ortam hazırlıyacaklar, buyurdu. O, Mehdî'nin hükümdarlığını kasdeder.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Amr bin Cabir el-Hadraml ve Abdullah bin Lehia bulunur. İkisi de zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Bu babın Ebu Said-i Hudri (r.a.)'a Ait 2. hadisinin benzerini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Said bin el-Müseyyeb (r.a.)'a ait 5. hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Diğerleri notta belirtildiği gibi Zevaid türündendır.

 

Hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım:

 

Bu hadiste geçen "Hayır" kelimesi iIe kasdediIen mananın hükümdarlık ve devlet yönetimi olduğu hadisin son kısmından anlaşılıyor kanaatındayım. Hayır kelimesi ile iyi ve dinen faydalı şeyler manasının kasdediImiş olması ihtimali ise uzak bir ihtimaldir.

 

Kısti Adalet, demektir. ikinci hadiste geçen "Küdüs: Toplanıp birikmiş bol şey demektir. Her iki hadiste geçen "Habıvi Emekleyerek yürümek demektir.

 

Ali (r.a.)'ın 4085 nolu hadisinde Allah'ın Mehdi'yi bir gecede ıslah edeceği buyurulmuştur. İbn-i KesIr: Yani Allah Mehdi'yi bir gecede bağışlayıp kusurlarını afiv edip ona muvaffakiyet ve fazilet ihsan edecek, demiştir. el-Hafni de Camiü's-Sağir'in haşiyesinde: Yani Allah Teala onu halka hükümdarlık yeteneğine ve ilmi faziletlere bir gecede kavuşturacak, demiştir. Tercemede bu iki yoruma da işaret edilmiştir.

 

Said bin el-Müseyyeb'in 4086. hadisi ve benzeri hadisler Mehdi'nin Hz. Fatıma (r.anha)'nın sülalesinden olduğuna delalet eder. Ancak onun Hasan (r.a.)'ın mı, yoksa Hüseyin (r.a.)'ın mi torunlarından olacağı hususunda ihtilaf vardır. Avnü'l-Mabüd yazarı konu hakkında: Bu ihtilafa işaret ettikten sonra el-Kari'nin:

 

Mehdi'nin hem Hasan (r.a.)'ın hem de Hüseyin (r.a.)'ın torunlarından olması mümkündür. Rivayetlerden anlaşılan en kuvvetli ihtimal onun baba tarafından Hasan (r.a.)'a ve ana tarafından Hüseyin (r.a.)'a ulaşmasıdır, dediğini nakleder.

 

Tirmizi'nin İbni Mes'ud (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste Mehdi'nin isminin Nebi (s.a.v.)'in ismi olacağı bildirilmiştir. Ebu Davud'un rivayetinde ise hem kendisinin hem de babasının isimlerinin Nebi (s.a.v.)'in ve babasının isimleri olacağı bildirilmektedir. Bu rivayetlere göre Mehdi'nin ismi Muhammed, babasının ismi de Abdullah olacaktır. Mehdi kelimesi ise onun lakabıdır.