SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4163 >>

DEVAM: 13- BİNA YAPIMI VE HARAP OLMASI HAKKINDA BİR BAB

 

حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ مُوسى. شَرِيكٌ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ عَنْ حَارِثَةَ بْنِ مُضَرِّبٍ؛ قَالَ: أَتَيْنَأ خَبَّابَاً نَعُودُوهُ فَقَالَ: لَقَدْ طَالَ سُقَمِي. وَلَوْلاَ أَنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: ((لاَ تَنَمَنَّوُا الْمَوْتَ)) لَتَمَنَّيْتُهُ. وَقَالَ: ((إِنَّ الْعَبْدَ لَيُؤْجَرُ فِي نَفَقَتِهِ كُلِّهَا، إِلاَّ فِي التُّرَابِ)) أَوْ قَالَ ((فِي الْبِنَاءُ)).

 

Harise bin Mudarrib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz Habbâb (bin el-Erett) (r.a.)'ı hastalığı dolayısıyla ziyarete gittik. Habbâb dedi ki; Hastalığım cidden uzadı ve eğer ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i: Ölüm'ü temenni etmeyiniz, buyururken işitmiş olmasaydım, (hastalığın ıztırabından kurtulmak için) ölümü temenni edecektim. Kul (meşru olan) harcamasının hepsinde muhakkak sevaplanır. Yalnız toprağa yaptığın veya dedi ki; Binaya yaptığı harcama hâriç.

 

 

Diğer tahric. Tirmizi Sıfati'l-Kıyame. Buhari Merda, Rıkak

 

AÇIKLAMA:  Enes (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Ancak notta da belirtildiği gibi Ebu Davud bunun bir benzerini Edeb kitabının "Babun Fi'l-Bina" bölümünde rivayet etmiştir.

 

İbni Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari. İsti'zan kitabının son babında rivayet etmiştir. Oradaki rivayette İbni Ömer (r.a.) söz konusu evi kendi eliyle yaptığını ifade eder. "Yağmurdan ve güneşten koruyan" ifadesi ve ev yapımında başkasının yardım etmemesi durumunun belirtilmesi evin basit bir yuva olduğunu bildirmek içindir.

 

Habbab (r.a.)'ın hadisini Tirmizi "Ebvabu Sıfati'l-Kıyame" bölümünün sonlarında rivayet etmiştir. Buhari de: "Kitabü'l-Marda" bölümünün "Hastanın ölümü temenni etmesi" babında rivayet etmiştir. Ayrıca Rıkak bölümünde de rivayet etmiştir.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Ölümü temenni etmek caiz değildir. Bazı alimlere göre mekruh, diğer bir kısım ilim ehline göre haramdır. Buhari'nin Enes (r.a.)'den yukarda verilen babta rivayet ettiği bir hadisin meali de şöyledir: Sakın herhangi biriniz başına gelen bir zarardan dolayı ölümü temenni etmesin. Şayet böyle bir dilekte bulunma zarureti ile karşı karşıya kalırsa şöyle dua etsin: "Allahım! Hayat benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat ve ölmek benim için hayırlı olduğu zaman beni öldür,"

 

İbni Hacer de bu hadisin açıklamasında Selef alimlerinden bazıları hadisteki zararı dünya ile ilgili zarar anlamına yorumIamıştır. Şayet ahiretle ilgili bir zarar söz konusu ise, mesela din yönünden bir fitneye düşmekten korkuyor ise kişinin ölümü temenni etmesi bu yasağın kapsamına girmez, diye bilgi verir.

 

2. Mu'min kişi meşru yollarda yaptığı her türlü harcamadan dolayı sevap kazanır.

3. Bina yapımına yaptığı harcama kişiye sevap kazandırmaz.

 

Bu hüküm ihtiyaç dışı olan veya Allah rızası dışında bir maksadla yapılan yapı harcamalarına mahsustur.

 

Habbab (r.a.)'ın hadisinin bina ile ilgili parağrafı Müellifimizin rivayetinde mevkuf veya merfu. olması muhtemeldir. Buhari'nin "Hastanın ölümü temenni etmesi" babındaki rivayet nıevkuftur. İbni Hacer'in beyanına göre bu parağraf Taberani'nin rivayetinde merfudur. Tuhfe yazarı Tirmizi'deki rivayeti merfu olarak açıklamıştır, Tirmizi'deki ifade tarzı Müellifimizin rivayetindeki ifade tarzının aynıdır. Tuhfe yazarı muhtemelen Taberani'deki rivayeti esas alarak bu parağrafı merfu saymıştır. Ama ben bu yolu ihtiyat bakımından tercih etmedim. Allah en iyi bilendir.