SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4180 >>

17- HAYA (UTANMA) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا يَيْحَى بْنُ سَعِيدٍ وَعَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ، قَالاَ: حدّثنا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ أَبِي عُتْبَةَ، مَوْلىً لأَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَشَدَّ حَيَاءً مِنْ عَذْراءَ فِي خِدْرِهَا. وَكَانَ، إِذَا كَرِهَ شَيْئاً، رُئِيَ ذلِكَ فِي وَجْههِ.

 

Ebu Saîd-i Hudrî (r.a.)'den; Şöyle demiştir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), örtülü köşesinde duran bakire bir kızdan daha çok utangaçtı ve bir şeyden hoşlanmadığı zaman hoşnutsuzluğu  (mübarek) yüzünde görülürdü.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim ve Ahmed de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Azra: Bakire kız demektir. Hidr: Evin bir köşesinde bakire kız için ayrılan örtülü yere denilir, Bakire kız tenha bir yerde yalnız iken daha fazla utangaç olur. el-Alkami demiş ki: Bakire kız kendi köşesinde yalnız iken yanına bir erkek girdiği zaman çok utanır. Yanına bir erkek girmediği zaman kız kendi köşesinde yalnız iken utangaçlığının bir sebebi pek görülmez, Bu itibarla zahir olan şudur ki, erkeğin onun yanına girdiği an kasdedilmiştir, der,

 

Hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in üstün utangaçlığının, yukarda durumu belirtileri bakire bir kızın utangaçlığından fazla olduğu belirtildikten sonra O'nun bir şeyden hoşlanmadığı zaman, utangaçlığından dolayı hoşnutsuzluğunun mübarek yüzünde görüldüğü ifade edilmektedir. Yani 0, hoşlanmadığı zaman hoşnutsuzluğunu dile getirmez, bu konuda bir şey söylemez, ilgilinin yüzüne vurmazdı. Fakat hoşnutsuzluğu mübarek çehresinin değişmesinden anlaşılırdı.

Şu noktayı da belirteyim: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in hoşlanmadığı bir durum karşısında susması ve hoşnutsuzluğunu dile getirmemesi, şer'i meseleler dışındaki durumlara aittir. Şer'i bir mesele söz konusu olduğu zaman konu hakkında gerekli konuşma ne ise o yapılırdı. Haya duygusunun güçlülüğü, gerekli konuşmayı kesinlikle gölgelemezdi. Mesela, Resul-i Ekrem (s.a.v.), zina ettiğini itiraf eden Maiz isimli kişiye; "Peki sen kadınla cinsel ilişkide bulundun mu?" diye açık bir ifade ile soru yöneltmiş ve kinaye yoluyla, üstü kapalı sözlerle soruşturmamıştır. Bu olayla ilgili hadisi Buhari ve Tirmizi, Hudüd bölümlerinde rivayet etmişlerdir.