SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4179 >>

DEVAM: 16- KİBİRDEN UZAK DtJRMAK VE TEVAZU BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنٍ بْنِ وَاقِدٍ. حدّثنا أَبِي عَنْ مَطْرٍ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ مُطَرِّفٍ، عَنْ عِيَاضِ بْنِ حَمَارٍ، عَنْ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم أَنَّهُ خَطَبَهُمْ فَقَالَ:  ((إِنَّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ أَوْحَى إِلَيَّ: أَنْ تَوَاضَعُوا حَتَّى لاَ يَفْخَرَ أَحَدٌ عَلَى أَحَدٍ)).

 

İyâd bin Himar (r. a.)'den rivayet edildiğine göre : Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara bir konuşma yaparak şöyle buyurmuştur: Allah (Azze ve Celle): Birbirinize karşı alçak gönüllülük ediniz ki hiç kimse hiç kimseye üstünlük taslamasın, diye bana vahiy etti.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın 4178 nolu hadisini Tirmizi de rivayet ederek ravi Müslim el-A'ver'ın zayıf sayıldığını bildirmiştir.

 

Hadiste sözü edilen Kurayza savaşı hicretin 5.yılı, Nadir savaşı 4. yılı ve Hayber savaşı 7.yılı vuku bulmuştur. Bu savaş müslümanlarla yahudiler arasında meydana gelmiştir. Savaş nedenleri, safhaları ve sonuçları hakkındaki bilgi için siyer kitabIarına bakılmalıdır. Şunu belirtmekle yetineyim: Bu savaşlarda zafer müslümanların oldu.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER :

 

Hastayı ziyaret etmek, cenazeye gitmek, davete icabet etmek ve merkebe binmek sünnettir, bunların hepsi tevazuun birer güzel örnekleridir.

 

Bir noktayı açıklıyayım: Bilindiği gibi köle olan bir kimse, mülkiyet ve mal edinme hak ve yetkisine sahip değildir. Bütün kazancı sahibine aittir. Bu itibarla sahibinin izni olmaksızın ne kazancından ne de sahibinin malından kimseye bir ikramda bulunamaz, yediremez, içiremez. Fakat sahibi kendisine izin verdiği takdirde izin çerçevesi içinde tasarrufta bulunur. Bu nedenle Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in davetine icabet ettiği köle yetkili ve mezun olan köledir. Yani sahibi kendisine bu davet için izin vermiştir. Sindi böyle yorum yapmıştır.

 

İyaz bin Himar (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Edeb kitabında Tevazu hakkında açtığı bir babta rivayet etmiştir. Bu hadiste geçen Fahr kelimesi, azamet ve kibir iddiasında bulunmak .. demektir.