SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4183 >>

DEVAM: 17- HAYA (UTANMA) BABI

 

حدّثنا عَمْرُو بْنُ رَافِعٍ. حدّثنا جَرِيرٌ عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ رِبْعِيِّ بْنِ حِرَاشٍ، عَنْ عُقْبَةَ ابْنِ عَمْرٍو، أَبِي مَسْعُودٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

((إِنَّ مِمَّا أَدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلاَمِ النُّبُوَّةِ الأُولَى: إِذَا لَمْ تَسْتَحْيِ فَأصْنَعَ مَاشئْتَ)).

 

Ukbe bin Amr Ebu Mes'ûd (r. a.)'dea rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Şüphesiz Nebilerin sözlerinden (eksiksiz ve kesintisiz) İnsanların eriştiği haberlerden birisi de: Sen utanmayınca dilediğini işle! (sözü) dür.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:     Hadiste geçen "Nübüvvet-i Ula"dan Nebiimiz (s.a.v.)'den önceki Nebiliktir. İbn-i Hacer böyle yorumlamıştır. Bu takdirde hadisten maksad Hz. Muhammed (s.a.v.)'den önce gelip geçen bütün Nebilerin ittifakla söyleyip insanlara duyurduklan ve hiç bir Nebiin dininde yürürlükten kaldırılmamış olup devam edegelen sözlerden birisi de: "Sen utanmayınca dilediğini işle" sözüdür.

 

el-Azizi, "Nübüvvet-i UIa"dan maksadın Adem (a.s.)'in Nebiliği olduğunu söylemiştir. Yani Adem (a.s.)'in sözlerinden cahiliyet devri insanlarına kadar eksiksiz, kesintisiz olarak ve hiç bir dönemde yürürlükten kaldırılmamış olan haberlerden birisi de bu sözdür.

 

Hadiste buyurulan söze eriştiği bildirilen insanlar cahiliyet devri insanları olarak yorumlanmıştır. Avnü'l-Mabud yazarı bu yorumu belirtmektedir.

 

"Utanmadığın zaman dilediğini işle" sözü çeşitli şekillerde yorumlanmıştır: Avnü'l-Mabud yazarının beyanına göre Şerhu's-Sünne'de bu yorumlar şöyle sıralanmıştır:

 

1: Utanma duygusu seni frenlemediği zaman nefsinin istediği çirkin şeyleri işlersin. Bu taktirde ehlinin malumu olduğu üzere cümledeki emir fiili ihbar mahiyetindedir. Ebu Ubeyd böyle yorum yapmıştır.

 

2: Bu söz tehdid mahiyetindedir. Yani dilediğini yap bakalım. Cezasını mutlaka görürsün. Ebu'l-Abbas böyle yorumlamıştır.

 

3: Yapmak istediğin bir şey için düşünmelisin. Eğer seni utandıracak bir şey ise yapmamalısın. Utandıracak bir durumu yok ise yapabilirsin. Ebu İshak el-Merazi böyle yorumlamıştır.