SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4189 >>

DEVAM: 18- HİLM BABI

 

حدّثنا زَيْدُ بْنُ أَخَزَمَ. حدّثنا بِشْرُ بْنُ عُمَرَ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ يُونُسَ بْنِ عُبَيْدٍ عَنِ الْحَسَنِ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم :

 ((مَامِنْ جُرْعَةٍ أَعْظَمُ أَجْراً عِنْدَ اللهِ، مِنْ جُرْعَةِ غَيْظٍ، كَظَمَهَا عَبْدٌ ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، وجاله ثقات.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurdu, demiştir: Bir (mu'min) kul'un sırf Allah rızâsını talep etmek için yuttuğu bir öfke yudumundan Allah katında sevap bakımından daha büyük bir yudum yoktur.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahth olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

Tahric: İbni Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi "Ebvabü'l-Birri Ve's-Sila" bölümünde açtığı "Teenni Ve'l-Acele" babında rivayet etmiştir. Bu durum notta da belirtildi. Ayrıca Müslim de İman kitabında İbni Abbas (r.a.)'ın bu hadisini rivayet etmiştir. Bu itibarla bu hadis Zevaid türünden değildir.

 

AÇIKLAMA:    Ebu Said-i Hudri (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendır.

 

Tuhfe yazarı İbni Abbas (r.a.)'ın hadIsinin izahında özetle şu bilgiyi verir: Nevevi demiştir ki : "Hilm" akıl demektir. Enat da acele etmeyip teenniyle hareket etmektir. Nebi (s.a.v.)'in el-Eşecü'l-Asari'ye böyle söylemesinin sebebi gelen hey'et ile ilgili hadiste belirtilen şu durumdur: Hey'et, Medine'ye vardığı zaman Nebi (s.a.v.)'in yanına varmaya acele etti. Fakat onlardan Eşec (r.a.), acele etmedi. Eşyaların indirildiği yerde durup önce eşyayı topladı, devesini bir tarafa bağladı ve en güzel elbisesesini giydikten sonra Nebi (s.a.v.)'in huzuruna yöneldi. Nebi (s.a.v.) de onu yaklaştırarak yanında oturttu. Sonra Nebi (s.a.v.) hey'ete:

Kendi nefisleriniz ve kavminiz için bey'at ediyor (mu)sunuz? buyurdu. Hey'et de: Evet, diye cevab verdi. Bunun üzerine el-Eşecc: Ya Resulallah! Sen adamdan kendisince, dininden daha çetin bir şey istemedin. Biz kendi nefislerimiz ıçın sana bey'at ederiz. Kavmimize de onlan (İslam'a) davet edecek elçi göndeririz. Artık onlardan bize uyan kimse bizden olur. Kim de davetimizin gereğini yapmaktan imtina ederse onunla savaşırız, dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.) (ona): Doğru söyledin. Sende iki haslet vardır ... hadisini buyurdu.

Kadi iyaz: Eşeec (r.a.)'ın acele etmeyip teenniyle hareket etmesi, konaklanan yerde işini görüp hazırlığını yaptıktan sonra huzura yönelmesidir. Onun hilmi ve akıllılığı da bu sözüdür. Çünkü bu sözü onun akıllı, ileri görüşlü ve dirayetli olduğuna delalet eder. demiştir.

 

İbni Ömer (r.a.)'ın hadisi de öfkeyi yenmenin sevabının çok büyük olduğuna delalet eder.