SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4190 >>

19- (ALLAH KORKUSUNDAN DOLAYI) ÜZÜLÜP AĞLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. أَنْبَأَنَا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ مُوسى. أَنْبَأَنَا إِسْرَائِيلُ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مُجَاهِدٍ، عَنْ مُوَرِّقٍ الْعِجْلِيِّ، عَنْ أَبِي ذَرٍّ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنِّي أَرَى مَا لاَ تَرَوْنَ، وَأَسْمَعُ مَا لاَ تَسْمَعُونَ. وَإِنَّ السَّمَاءِ أَطَّتْ وَحَقَّ لَهَا أضنْ اَئِطَّ. مَافِيهَا مَوْضِعُ أَرْبِعَ أَصَابِعَ إِلاَّ وَمَلَكٌ وَاضِعٌ جَبْهَتَهُ سَاجِداً للهِ. وَاللهِ! لَوْ تَعْلَمُونَ مَا أَعْلَمُ، لَضَحِكْتُمْ قَلِيلاً وَلَبَكَيْتُمْ كَثِيراً. وَمَا تَلَذَّذْتُمْ بِالنِّسَاءِ عَلَى الْفُرَشَاتِ. وَلَخَرَجْتُمْ إِلَى الصُّعُدَاتِ تَجْأَرُونَ إِلَى اللهِ)) وَاللهِ! لَوَدِدْتُ أَنِّي كُنْتُ شَجَرَةً تُعْضَدُ.

 

Ebu Zer'(-i Ğifarî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Şüphesiz, ben siz'in görmediğiniz (gerçekler) i görürüm ve işitmediğiniz (gerçekler) i işitirim. Gök (âdeta) gıcırdadı ve gıcırdaması da hakkıdır. (Çünkü) gökte dört parmak yeri yoktur ki bir melek Allah'a secde etmek üzere (o yere) alnını koymasın. Allah'a yemin ederim ki. Benim bildiğim (gerçekleri) siz bilseydiniz az gülerdiniz ve çok ağlardınız. Yataklar üstünde kadınlardan da zevk duymazdınız ve (meskenlerinizden) yollara çıkıp Allah'a yüksek sesle yakarışta bulunurdunuz», buyurdu.

 

(Ebu Zer' sözüne devamla) Vallahi ben kesilen bir ağaç olmamı cidden temenni ettim, dedi.

 

Diğer tahric: Tirmizi 2312; Buhari (benzeri) 6485, 6486 Ahmed ve Hakim de rivayet etmişler.

 

AÇIKLAMA:    Resul-i Ekrem (s.a.v.), Nebilik gözü ve kulağıyla kainatın gerçeklerini, melekut alemini, Allah'ın azametini, ahiret hayatı ile ilgili olayları, cehennem azabının şiddetini, mahşerdeki dehşetli halleri gibi dünya gözü ve kulağıyla görülüp işitilmesi mümkün olmayan gerçekleri Allah'ın izin ve yardımıyla bilir, görür ve işitirdi. Hadisin "Sizin görmediğinizi görürüm ve işitmediğinizi işitirim" bölümü ile "Benim bildiğimi siz bilseydiniz" bölümünde bu gerçekIere işaret buyurulmuştur.

 

Göğün gıcırdaması ifadesi, meleklerin çokluğunu belirtmek içindir. Yoksa meleklerin ağırlık yapması dolayısıyla semanın gerçekten gıcırdaması manası kasdedilmemiştir. Tıybi bu ifadeyi böyle yorumlamıştır. Tuhfe yazarı Tıybi'nin bu yorumunu naklettikten sonra el-Kari'nin şöyle dediğini nakleder: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bu buyruğunun hakiki manasında tutulması aklen ve din açısından mümkün iken ve mecazi bir mana ile yorumlanmasına ne ihtiyaç vardır. Hele Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in: "Ben sizin işitmediğinizi işitirim" buyruğu göğün gıcırdamasının hakiki manasında tutulmasını te'yid eder. Kaldı ki göğün "Am'i" gıcırdaması değil de meleklerin tesbih, hamd, takdis ve zikirleriyle inlemesi, uğultu çıkarması manasına da muhtemeldir.

 

Hadiste geçen kelimelerden "Fürüşat" Fürüşün çoğuludur. Füruş da Firaşın çoğuludur.         '

Firaş: Yatak demektir. "Suudat" da Suud'un çoğuludur. Suud da Saidin çoğuludur, yollar demektir. Bu kelime başka şekilde de yorumlanmıştır. Bir kavle göre bu kelime çöller ve meskun olmayan sahalar anlamında kullanılmıştır.