SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4194 >>

DEVAM: 19- (ALLAH KORKUSUNDAN DOLAYI) ÜZÜLÜP AĞLAMAK BABI

 

حدّثنا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيَّ. حدّثنا أَبُو الأَحْوَصِ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ عَلْقَمَةَ، عَنْ عَبْدِ الله ؛ قَالَ: قَالَ لِيَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((اقْرَأُ عَلَيَّ)) فَقَرَأْتُ عَلَيْهِ بِسُورَةِ النِّسَاءِ. حَتَّى إِذَا بَلَغْتُ ((4/ 41)) فَكَيْفَ إِذَا جِئْنَا مِنْ كُلِّ أُمَّةٍ بِشَهِيدٍ وَجِئْنَا بِكَ عَلَى هؤْلاءِ شَهِيداً. فَنَظَرْتُ إِلَيْهِ، فَإِذَا عَيْنَاهُ تَدْمَعَانِ.

 

Abdullah (bin Mes'ûd) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana: Bana Kur'ân oku, diye emretti. Ben de O'na Nisa sûresini okumaya başladım. Nihayet; "Her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman bakalım kafirlerin hali ne olacak!.." — Nisa, 41 — âyetine ulaştığım zaman O'na baktım, O'nun iki gözünden yaşların akmakta olduğunu gördüm.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müsiim ve Tirrmizi de rivayet etmişler.

 

AÇIKLAMA:    Bu ayet-i kerime ahiret günü her peygamberin kendi ümmeti hakkında ve Nebi s.a.v.'in mu'minler, kafirler ve münafıklar hakkında şahidlik edeceklerini, o gün kafirlerin halinin perişan olduğunu bildirir. Tabii mu'minlerin iman ettikleri ve kafirler ile münafıkların iman etmedikleri yolunda şahidlik edilecektir.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre İbni'l-Mübarek, Zühd bölümünde Said bin el-Müseyyeb'den şu mürsel hadisi rivayet etmiştir: "Nebi s.a.v.'in ümmetinin O'na sabah ve akşam arzedilmediği hiç bir gün yoktur. Artık O, ümmetini simalarıyla ve amelleriyle tanır ve bunun içindir ki onlar hakkında şahidlik edecektir."

 

Resul-i Ekrem s.a.v.'in ağlaması sebebi hakkında müteaddid görüşler bildirilmiştir. Şöyle ki; İbn-i Battal: Çünkü O, bu ayet okunduğu zaman kıyamet gününün korkularını, ümIl\eti için şahidlik etmesini gerektiren durumun şiddetini ve mahşer halkı için şefaatçı olma talebini göz önüne getirmişti. Bu tablo için ağlamak haktır, demiştir.

 

El-Hafız da: Bence O, ümmetine merhametinden dolayı ağlamıştır. Çünkü O, ümmetinin ameline göre şahidlik edeceğini bilirdi. Ümmetinin bir kısmının ameli doğru olmayabilir. Bu hal ise onların azaba girmelerine sebep olur, demiştir.

 

Gazali: Kur'an okurken ağlamak müstehabtır. Ağlamayı sağlıyabilmek için tehdid ve azab ayetleri, ilahi emirlere ve yasaklara dair ayetleri, Allah'ın kullarından istediği itaat hakkındaki ayetleri ve buna benzer konulara ilişkin ayetleri okurken anlamları düşünülmeli, dikkatler bunun üzerine yoğunlaştırılmalıdır. Sonra okuyucu kendi durumunu bu ayetlere göre inceleyip kusurlarını tesbit edip ağlamalıdır, üzülmelidir. Şayet kalbine hüzün ve üzüntü girmezse, bu kere gaflet ve katı yürekliliği için ağlamalıdır. Çünkü bu hal, büyÜk musibetlerdendir, demiştir.