SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4219 >>

DEVAM: 24- VERA' BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ خَلَفٍ الْعَسْقلانِيَّ. حدّثنا يُونُسُ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا سَلاَّمُ بْنُ أبي مُطِيعِ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((الْحَسَبُ الْمَالُ. وَالْكَرَمُ التَّقْوَى)).

 

Semure bin Cündüb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Haseb (yâni kişiyi halk nazarında yücelten şey) maldır. Kerem (yâni kişiyi Allah katında yücelten şey) de takvadır.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsir; Ahmed; Hakim.

 

AÇIKLAMA:    Hadiste geçen "Haseb" kelimesinin asıl manası kişinin iftihar vesilesi ettiği gerek kendisine gerekse baba ve dedelerine ait dünyalık meziyetler ve şereflerdir. "Kerem" de kişinin hayır, şeref ve faziletleri kendisinde toplamasıdır. Tıybi: Bu tarifler kelimelerin lügat manalarıdır, dedikten sonra sözüne devamla şöyle der: Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu iki kelimeyi lügat manalarından alarak halk arasında meşhur olan mana ile Allah katında makbulolan manalara aktarmıştır. Yani halk nazarında fakir olan kimse için hiç bir şeref yoktur. Çünkü fakire hürmet edilmez, önemli toplantılara çağırılmaz. Şeref ve değer yalnız dünyalığı olanlara veriliyor. Allah katında ise değer, kıymet, şeref ve üstünlük ancak takva, yani Allah korkusu ve O'na itaat etmekledir.