SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4230 >>

DEVAM: 26- NİYYET BABI

 

حدّثنا زُهَيْرُ بْنُ مُحَمَّدٍ، أنا زَكَرِيَّا بْنُ عَدِيٍّ. أنا شَرِيكٌ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي سُفْيَانَ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((يُحْشَرُ النَّاسث عَلَى نِيَّاتِهِمْ)).

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre;Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

İnsanlar (ölürken taşıdıkları) niyetler üzerine haşrolunurlar.

 

 

AÇIKLAMA:    Zevaid türünden olan Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Ahmed de rivayet etmiştir. Zevaid yazarı Cabir (r.a.)'ın hadisini Zevaid türünden saymamıştır. Müslim, bunun benzerini "Kitabü'I-Cennet" bölümünün son babında rivayet etmiştir. Müslim'in rivayet ettiği Cabir (r.a.)'ın hadis metni; "Her kul öldüğü hal üzerine diriltilir" şeklindedir. Zevaid yazarının Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi için şahid durumunda olduğunu söylediği Cabir (r.a.)'ın hadisi budur.

 

Nevevi, Cabir (r.a.)'ın hadisi ile ilgili olarak: Alimler bu hadisin manasının şöyle olduğunu söylemişler: Yani her kul öldüğü hal üzerine diriltilir, demiştir.

 

Camiü's-Sağir haşiyesinde el-Hıfni. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinin izahında şöyle der: Yani insanlar öldüğü zaman taşıdıkları niyetleri ne ise ona göre diriltilir. Bu nedenle bir Cinayet işleme kararında olup bu suçu işlemek için fırsat kollarken bunu gerçekleştiremeden ölen bir kimse bu çirkin niyeti ve kararı taşıyarak diriltilir ve azminden dolayı sorumlu tutulur.

Mahşerde bu sıfatı taşıyarak teşhir edilir. Bunun aksine dini ilim öğrenınek veya oruç tutmak niyet ve kararında iken bunu gerçekleştirmeden ölen bir kimse bu güzel sıfatı taşıyarak diriltilir ve sanki o hayrı işlemiş gibi sevablandırıhr.

 

El-Azizi de: Yani insanlar ölürken taşıdıkları hayır veya şer niyetler üzerine diriltilir ve bu niyetlere göre sevab veya ceza görürler, demiştir. El-Azizi "Ya" harfi bölümünde ise Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinde bulunan "Niyyetler" kelimesini "Ameller" diye yorumlamıştıc Bu yoruma göre hadisin manası şöyle olur: "İnsanlar işledikleri ameller üzerine diriltilir." Artık Allah'a itaat eden mu'min mükafatlanır. Günahkar mu'min ise Allah'ın dilemesi hükmü altındadır. Yani Allah dilerse bağışlar. Dilerse cezalandınr.

 

el-Hıfni de bu bölümde el~Azizi gibi niyetleri ameller diye yorumlamıştır. Bu iki alimin böyle yorum yapmalarının sebebi benim kanaatıma göre Cabir (r.a.)'ın hadisidir. Çünkü Cabir (r.a.)'ın hadisini yukarda Nevevi'den naklen beyan ettiğim gibi ilim adamları böyle yorumlaJnışlar .