SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4261 >>

DEVAM: 31- ÖLÜMÜ HATIRLAMAK VE ONA HAZfRLANMAK BABI

 

حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ الْحِكَمِ بْنُ أَبِي زِيَادٍ. حدّثنا سَيَّارٌ. حدّثنا جَعْفَرٌ عَنْ ثَابِتٍ، عَنْ أَنَسٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم دَخَلَ عَلَى شَابٍّ. وَهُوَ فِي الْمَوْتِ. فَقَالَ:

 ((كَيْفَ تَجدُكَ)) قَالَ : أَرْجُو اللهَ يَا رَسُولَ اللهِ! وَأَخَافُ ذنُوبِي. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ يَجْتَمِعَانِ فِي قَلْبِ عَبْدٍ، فِي مِثْلِ هذَا الْمَوْطِنِ، إِلاَّ أَعْطَاهُ اللهُ مَا يَرْجُو، وَآمَنَهُ مِمَّا يَخَافُ)).

 

Enes (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ölüm döşeğinde olan bir gencin yanına girdi ve ona: Sen kendini nasıl buluyorsun? diye sordu. Genç: Ben, Allah (ın afvını) umarım Ya Resulallah! Ve günahlarımdan korkarım, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Bu vakitte (yani ölüm döşeğinde) her hangi bir (mu'min) kul'un kalbinde bağışlanma umudu ve günah korkusu birleşince mutlaka Allah o kuluna dilediğini verir ve o'nu korktuğundan emin kılar.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi,Cenaiz kitabında rivAyet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Hadisin "Sen kendini nasıl buluyorsun" cümlesinin açıklaması bölümünde İbnü'l-Melik: Yani dünyadan ahirete göçüşünde kalbin nasıldır, Allah'ın rahmetini mi umuyorsun, yoksa Allah'ın gazabından mı korkuyorsun? demiştir.

 

Bu hadis, mu'min kimsenin hayat boyunca daima Allah korkusu ile mağfiret ümidini birlikte beslemesinin, hatta ölüm döşeğinde bile Allah'ın azabından kendisini emin görmemesinin uygun olduğuna deIalet eder. Bilindiği gibi ölüm döşeğinde mağfiret umudunun azab korkusuna ağır basmasının fazileti ve uygunluğu hakkında hadisler vardır. Bu itibarla burada, ölüm döşeğinde azabtan kesin biçimde emin olmamak manası kasdedilmiştir.