SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4278 >>

DEVAM: 33- BA'S (YANİ ÖLÜMDEN SONRA DİRİLME) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا عِيسى بْنُ يُونُسَ وَأَبُو خَالِدٍ الأضحْمَرُ، عَنِ ابْنِ عَوْنٍ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، ((83/6)) يَوْمَ يَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ، قَالَ:  ((يَقُومُ أَحَدُهُمْ فِي رَشْحِهِ إِلَى أَنْصَافِ أُذُنَيْهِ)).

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) "alemlerin Rabbi(nin emri, hesabı ve ceza ya da mükafatı) için insanların (kabirlerinden) kalktıkları gün" (Mutaffifîn, 6) ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: Onların her biri iki kulağının yarılarına kadar ter'e batmış olarak ayakta (bekleyip) durur.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari Rikak kitabında, Müslim Cennet kitabında, Tirmizi Sıfat'ü-Kıyame ve Tefsir bölümlerinde ve Nesaı Tetsir bölümünde rivayet \etmişler.

 

AÇIKLAMA:    Bu hadis de mahşer gününün dehşetini ve şiddetini beyan eder. İbni Hacer, el-Fetih'te Hakim'''in Ukbe bin Amir (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadisi delil göstererek; Bu hadiste beyan edilen hal, en çok tere batan kişinin halini. bildirir. Mahşerde herkesin bu kadar ter içinde kaldığı manası kasdedilmemiş olabilir. Evla olan yorum budur, demiştir.

 

Kurtubi de; Şüphesiz, kamil iman sahipleri ile Arş-ı A'Ia gölgesinde gölgelenen insanlar mahşerin bu dehşetli halinden zarar görmeyecekler demlştir.

 

Nevevi de bu hadisin izahında: Bir rivayette, insanlar amellerine göre ter içinde kalacaklar, buyurulmuştur. Kadı demiş ki: Kişinin içinde kalacağı terin hem kendisine hem de başkasına ait ter olması muhtemeldir. Herkesin kendi teri içinde kalması manasının kasdedilmiş olması da muhtemeldir. Terin çokluğunun sebebi ise korku ve dehşetin çokluğu, güneşin mahşer halkına çok yakınlığı ve mahşerdeki izdihamdır, diye bilgi verir.