SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4279 >>

DEVAM: 33- BA'S (YANİ ÖLÜMDEN SONRA DİRİLME) HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا عَلِيُّ بْنُ مُسْهِرٍ عَنْ دَاوُدَ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: سَأَلْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((14/48)) يَوْمَ تُبَدَّلُ الأَرْضُ غَيْرَ الأَرْضِ وَالسَّمَاوَاتُ. فَأَيْنَ تَكُونُ النَّاسُ يَوْمَئِذٍ؟ قَالَ:  ((عَلَى الصِّرَاطِ)).

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, yer (küren)in yerden başka bir şeyle ve göklerin değiştirileceği günü (hatırlayıp gözle) ayetini (İbrahim, 48) sordum. İnsanlar o gün nerede olacak? dedim. O: Sırat üzerinde, buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim Kitabü Sıfati'l-Münafikin bölümünün başlarında, Tirmizi, İbrahim suresinin tefsiri bölümünde rivayet etntişler. Ayrıca Ahmed de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Yer küresinin ve göklerin tebdili, değiştirilmesi iki şekildü o!abilir. Birincisi bunların giderilerek yerine başka şeylerin konulmasıdır. Mesela altının gümüş ile tebdili ve değiştirilmesi meselesinde olduğu gibi. İkincisi yer küresinin ve goklerin şekil değiştirmesidir. Hadiste verilen cevaba göre bunların değişmesi birinci biçimde gerçekleşir. Müslim'in Sehl bin Sa'd (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste: "Resulullah (s.a.v.): İnsanlar kıyamet günü beyaz, kızıl beyaz bir yerin üstünde toplanacaklar. O yer beyaz undan mamul çörek gibidir. Orada hiç kimse için bir alamet olmayacaktır." buyurmuştur.

 

Bu ve benzeri hadislerden anlaşılıyor ki kıyamet günü insanlar yer küresinden başka bir yerde toplanacaklar ve ölüler kabirlerinden kalktıktan sonra oraya aktarılacaktır.

 

Beyhaki: İnsanların Sırat üstünde olmaları geçicidir. Yani Sırat bir durak ve uğrak olacaktır. Çünkü insanlar Sırat'tan geçecekler, demiştir.

 

Bazı müfessirler ise yer küresi ile göklerin kıyamet günü şekil değiştireceği görüşünü benimsemişlerdir. Konu hakkında geniş bilgi almak isteyenler bu hadisin şerhine dair kitaplara ve tefsirlere başvurabiIirler. Tuhfe yazarı Tirmizi'nin şerhinde bu hadisi izah ederken konu hakkında geniş bilgi vermiştir. Oraya aktarılan bilgiyi buraya nakletmek bir hayli yer alacağı endişesiyle buraya aktarmaktan vazgeçtim.

 

MÜSLİM HADİSİ İÇİN TIKLA