SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4292 >>

DEVAM: 34- HZ. MUHAMMED (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN ÜMMETİNİN (KIYAMETTEKİ) SIFATI BABI

 

حدّثنا جُبَارَةث بْنُ الْمُغَلِّسِ. ثنا كَثِيرُ بْنُ سُلَيْمٍ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قا : قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ هذِهِ الأُمَّةَ مَرْحُومَةٌ. عَذَابُهَا بِأَيْدِيهَا. فَإِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ، دُفِعَ إِلَى كُلِّ رَجُلٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ رَجُلٌ مِنَ الْمُشرِكِينَ. فَيُقَالُ: هذَا فِدَاؤُكَ مِنَ النَّارِ)).

 

في الزوائد: له شاهد في صحيح مسلم من حديث أَبِي بردة بْنُ أبي موسى عَنْ أبيه. وقد أعله البخاريّ كما تقدم.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Şüphesiz, bu ümmet (Allah tarafından) rahmet'e mazhar olmuştur. Azabı da kendi elleriyledir. Sonra kıyamet günü olunca müslümanlardan her kişiye, müşriklerden bir kişi verilecek ve: Bu senin ateşten (kurtuluş) fidyendir, denilecektir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Sahih-i Müslim'de Ebu Bürde bin Ebi Musa (el-Eş'ari)'nin babasından rivayet ettiği bir ,hadis, bu hadis için şahid, yani te'yid edici durumdadır. Ancak bundan önceki hadisin notunda belirtildiği gibi Buhari bunu malul saymıştır.

 

AÇIKLAMA:    Bu üç hadis de Zevaid türündendir. Ancak Ebu Bürde'nin hadisinin benzerini Müslim de Ebu Bürde'den rivayet etmiştir. Ebu Bürde'nin buradaki iki hadisinden anlaşılan hüküm şudur ki: Ahiret günü Allah Teala Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ümmetini bağışlayacak ve her müslüman yerine bir kafiri cehenneme atacaktır.

 

Müslim. Ebu Bürde'nin hadisini Tevbe kitabının 8. babında müteaddid senedlerle ve mana bakımından birbirine benzeyen metinlerle rivayet etmiştir. Oradaki metinlerden biri mealen şöyledir: Ebu Bürde'nin Ebu Musa (el-Eş'ari) (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü olunca Allah (Azze ve Celle) her müslümana bir yahudi veya bir hıristiyan verecek ve: İşte bu, senin ateşten (kurtuluş) fidyendir. buyuracaktır."

 

Ömer bin Abdilaziz ile Şafii: Bu hadis. müslümanlara en çok ümit veren hadistir, demişlerdir. Nevevi de aynı görüşü benimseyerek: Çünkü hadiste her müslüman için bir kurtuluş fidyesi olacağı belirtilmiştir, der.

 

Sindi de; Bu hadisten maksad, kafirlerin sırf müslümanlara fidye olarak cehenneme atılması değildir. Maksad şudur; Kafirler işlemiş oldukları küfür ve diğer günahlar yüzünden cehennem azabmı hak etmiş durumdadır. Bunların cehenneme atılmasıyla yetinilecek, yani cehennem bunlarla dolacak ve müslümanların cehenneme atılması yoluna gidilmiyecektir. Bu bakımdan kafirler sanki müslümanlara fidye olmuş olacaktır. Her insan için biri cennette, diğeri cehennemde olmak üzere iki yerin hazırlandiğına dair hadis varid olmuştur. Hadisten maksad şu olabilir. Kafir olan kişi cehennemlik olunca cennetteki yeri müslümana verilecek ve bunun aksine müslümanın cehennemdeki yeride kafire verilecelilir, diye bilgi vermiştir ..