SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4308 >>

DEVAM: 37- ŞEFAAT HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا مُجَاهِدُ بْنُ مُوسى وَأَبُو إِسْحَاقَ الْهَرَوِيُّ، إِبْرَاهِيمُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ حَاتِمٍ قَالاَ: ثنا هُشَيْمٌ. أَنْبَأَنَا عَلِيُّ بْنُ زَيْدِ بْنِ جَدْعَانَ عَنْ أَبِي نَضْرَةَ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((أَنَا سَيِّدُ وَلَدِ آدَمَ وَلاَ فَخْرَ. وَأَنَا أَوَّلُ مَنْ تَنْشَقُّ الأَرْضُ عَنْهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلاَ فَخْرَ. وَأَنَا أَوَّلُ شَافِعٍ وَأَوَّلُ مُشَفَّعٍ وَلاَ فَخْرَ. وَلِوَاءُ الْحَمْدِ بِيَدِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلاَ فَخْرَ)).

 

Ebu Saîd(-i Hudrî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Ben adem oğlunun (yani bütün insanların) büyüğüyüm de böbürlenme yoktur. Kıyamet günü (dirilmek için) yerin yarılmasıyla (kabirden) ilk çıkacak olan da benim. Bununla beraber böbürlenme yoktur. İlk şefaat edecek ve şefaati ilk kabul olunacak kimse de benim ve (bununla) iftihar etmek yoktur. Kıyamet günü Hamd Bayrağı benim elimde bulunacak. Bununla beraber böbürlenmek yoktur.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi bu hadisi Beni İsrail suresinin tefsiri bölümü ile Menakib bölümünde rivayet etmiştir, Ayrıca Ahmed de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bütün insanların seyyidi, yani büyüğü olduğunu beyan etmesinin sebep ve hikmeti hakkında değişik görüşler beyan edilmiştir. Bir kavle göre bunu söylemekle Allah'ın emrini yerine getirmiş olur. Çünkü Duha suresinin sonundaki ayette Allah Teala, Rabbinin nimetini anlat, mealinde bir emir buyurmuştur. Allah O'na bu yüce mertebeyi ihsan etmiş, O da bu nimeti bildirmiştir. İkinci bir kavle göre bunu söylemesi, AIlah'ın kendisine verdiği görevi tebliğ mahiyetindedir. Yani Allah O'nu tüm insanların büyüğü etmiş ve bunu ümmetine duyurmasını emretmiş ki, ümmeti de O'nun Allah katındaki değerini ve mertebesini bilsin, buna göre saygı ve bağlılık göstersin.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.) "fakat bununla böbürlenme yoktur" mealindeki buyruğuyla şunu demek istemiştir: Yani benim eriştiğim mertebe ve fazilet Allah'ın bir lutüf ve keremidir, benim gücümle elde ettiğim bir şey değildir. Bu itibarla iftihar etmeye, böbürlenmeye mahal yoktur.

 

Bu hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'ın kıyamet günü ilk dirilecek zat olduğuna da delalet eder. Bu cümle 4274. hadiste geçen Musa (a.s.) ile ilgili cümleye muhalif değildir. Oraya da bakılabilir.

Hadiste geçen "Hamd bayrağı" ifadesi bazı ilim adamlarına göre hakiki manada tutulmuştur. Yani kıyamet günü Allah Teala Hamd bayrağını O'na teslim edecek ve bir hadiste buyurulduğu gibi Adem (a.s.) ile ondan sonra gelen Nebiler bile O'nun bayrağı altında toplanacaktır. Tuhfe yazarı da bu yorumu destekliyor. Çünkü bu cümleyi hakiki manasında tutmaya bir engel olmadığına göre mecazi bir mana yoluna gitmeye gerek yoktur, der.

 

Tıybi gibi bazı ilim adamları ise: Bu ifadeden maksad Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in şöhreti ve tüm mahşer halkı içinde hamd etmekle sivrilmesidir, der. Tıybi bu arada yukardaki yorumu da beyan ederek bunun da muhtemel olduğunu söyler.

 

Turbeşti de: Allah'ın sevgili kullarının makamları içinde Hamd makamından daha yüksek bir makam yoktur. Diğer tüm makamlar onun altında kalır. Resul-i Ekrem (s.a.v.). hem dünyada hem de ahirette bütün mahlukattan çok fazla hamd etitği için Hamd bayrağı O'na verilecek ki herkes O'nun bayrağı altında toplansın, demiştir.