SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4325 >>

DEVAM: 38- CEHENNEM ATEŞİNİN SIFATI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. ثنا ابْنُ أَبِي عَدِيٍّ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ سُلَيْمَانَ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قَرَأَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((3/102)) يَأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ.

 ((وَلَوْ أَنَّ قَطْرَةً مِنَ الزَّقُّومِ قُطِرَتْ فِي الأَرْضِ لأَفْسَدَتْ عَلَى أَهْلِ الدُّنْيَا مَعِيشَتَهُمْ. فَكَيْفِ بِمَنْ لَيْسَ لَهُ طَعَامٌ غَيْرُهُ؟)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dvn; Şöyle demiştir Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): "Ey iman edenler Allah'tan sakınılması gerektiği gibi sakının ve herhalde muslüman olarak can veriniz" (Al-i îmran, 102) ayetini okuyup şöyle buyurdu: Eğer zakkum'dan bir damla yer'e damlatılmış olsaydı, o damla dünyadaki canlıların geçim vesilesi (olan tüm gıda maddeleri) nl bozardı. Artık zakkum'dan başka yiyeceği olmayan (cehennem halkın) in hali nasıl (elem verici) dir?

 

 

AÇIKLAMA:    İbni Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Nesai ve İbni Hibban ile Ahmed de rivayet etmişlerdir. ' Tirmizi bu hadisi "Cehennem sıfatı babları" bölümünde merfu olarak rivayet etmiştir. Yani ayetten sonra amlan ve zakkum'un nasıl bir şey olduğunu beyan eden cümleleri Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in buyruğu olarak rivayet etmiştir. el-Münziri de Et-Terğib'te bu hadisi naklettikten sonra: Bunu Tirmizi, Nesai, İbni Mace ve İbni Hibban rivayet etmişler, der ve bazı rivayetlerdeki farklı cümleleri belirtir. Daha sonra bu hadisin mevkuf, yani İbni Abbas (r.a.)'ın sözü olarak da rivayet edildiğini bildirir.

 

el-Münziri'nin ifade tarzı Müellifimizin rivayetinin Tirmizi'nin rivayeti gibi merfu olduğuna işaret sayılır. Tercemeyl buna göre yaptım. Benim de acizane kanaatıma göre Müellifimizin ifade tarzı bu hadisin merfu olduğunu gösterir. Bu duruma göre İbni Abbas (r.a.} şunu beyan etmek istemiştir: Resul-i Ekrem (s.a.v.), layıkı vechiyle Allah'tan korkmayı, yani farz ve vacibleri ifa etmek ve haram ile rnekruhlardan sakınmak süretiyle Allah'ın azabından sakınmayı ve İslam dininden son nefese kadar ayrılmamayı emreder mahiyetteki ayeti okuduktan sonra iman üzerine sebat göstermenin lüzumunu belirtmek için cehennemliklerin yegane yiyecek maddesi sayılan zakkum'un nasıl bir şey olduğunu ifade buyurmuştur.

 

EI-Mecma'da: Zakkum: Tadı ve kokusu fena olup acı bir ağaçtır. Cehennem halkı onu yemeye zorlanır, diye bilgi verilmiştir.

 

Saffat süresinin 63-66. ayetleri zakküm ağacının nasıl bir şeyolduğunu ve cehennemliklerin yiyeceği olduğunu mealen şöyle beyan eder: "Gerçekten biz zakküm ağacını kafirler için (Kıyamette) bir azab yaptık. (63) O, cehennemin dibinde çıkan bir ağaçtır, (64) Meyveleri (tiksindirici - çirkin) şeytan başlan gibidir. (65) İşte kafirler muhakkak bundan yiyecekler, karınlarını bununla dolduracaklardır," (66)