SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4326 >>

DEVAM: 38- CEHENNEM ATEŞİNİN SIFATI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عُبَادَةَ الْوَاشِطِيُّ. ثنا يَعْقُوبُ بْنُ مُحَمَّدٍ الزُّهْرِيُّ. ثنا إِبْرَاهِيمُ ابْنُ سَعْدٍ عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَزِيدَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؛ قَالَ:  ((تَأْكُلُ النَّارُ ابْنَ آدَمَ إِلاَّ أَثَرَ السُّجُودِ. حَرَّمَ اللهُ عَلَى النَّارِ أضنْ تَأْكُلَ أَثَرَ السُّجُودِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Cehennem ateşi (mu'min olan) adem oğlunun secde yeri (yani organları) dışında kalan bedenini yiyer. Allah cehennem ateşine secde eserini (yani organlarını) yemeyi (yakmayı) yasakladı.

 

 

AÇIKLAMA:    Nesai bu hadisin benzerini "Kitabü't-Tatbik" bölümünde rivayet edilmiştir. Oradaki farklı durumu görmek isteyenler bakabilirler. O durumu buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

Hadiste geçen "Eserü's-Sücüd = Secde eseri" Secde organları olarak yorumlanmıştır. Yani cehennem ateşine müstehak olan mü'min bir kimse şayet bağışlanmayıp da cehennem azabı ile cezalandınlırsa ateş onun secde organlarını yakamayacak, vücudunun diğer taraflarını yakacaktır. Bu da namaz kılanların faziletine delalet eder.

 

Camiü's-Sağir şerhinde bu hadisin İbni Mace tarafından rivayet edildiği ifade edilmektedir. Yani Nesai tarafından da rivayet edildiği belirtilmemektedir. Nesai'deki rivayet tarzı buradakinden çok farklı olduğu için aynı hadisin Nesai tarafından da rivayet edildiğinin söylenmemiş olması yerindedir, kanaatındayım.