SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4328 >>

38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((يَقُولُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: أَعْدَدْتُ لِعِبَادِيَ الصَّالِحِينَ مَالاَ عَيْنٌ رَأَتْ، وَلاَ أُذُنٌ سَمِعَتْ، وَلاَ خَطَرَ عَلَى قَلْبِ بَشَرٍ)).

قَالَ أَبُو هُرَيْرَةَ: وَمِنْ بَلْهَ مَا قَدْ أَطْلَعَكثمُ اللهُ عَلَيْهِ. اقْرَأُوا إِنْ شِئْتُمْ ((32/17)) فَلاَ تَعْلَمُ نَفْسٌ مَا أُخْفِيَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاءً بِمَا كَانُوا يضعْمَلُونَ.

قَالَ: وَكَانَ أَبُو هُرَيْرَةَ يَقْرَؤُهَا: مِنْ قُرَّاتِ أَعْيُنٍ.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Allah (Azze ve Celle): Ben salih kullarım için hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insan'ın kalbinden geçmeyen bir takım ni'metler hazırladım, buyurur.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari ve Tirmizi, Secde süresinin tefsiri bölümünde, Müslim de Cennet kitabının başlarında rivayet etmişler. Tuhf'e yazarımn beyanına göre Ahmed de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    Müellifimizin rivayetinde Ebu Hureyre (r.a.)'ın sözü olarak geçen "Belhe" kelimesi bir kavle göre "Bırak" demektir. Bu takdirde cümleden kasdedilen mana şöyle olur: Allah'ın size bildirdiği cennet nimetlerini bir tarafa bırakınız. (Çünkü onlar Allah'ın mu'minler için katında sakladığı nimetler yanında çok hafif gelir).

 

Sindi'nin de beyan ettiği gibi Hattabi: Bütün nüshalar "Min belhe" biçiminde rivayet bakımından ittifak halindedir. Yani bütün kitaplarda bu cümlenin başında "Min" harfi vardır. Doğrusu ise "Min" harfinin düşürülmesidir, demiştir. Hattabi'nin böyle söylemesinin sebebi arapça dil bilgisi açısından "Min" harfinin fazlalığıdır. Çünkü arapça dilini bilenlerce malum olduğu üzere "Belhe" kelimesi İsm-i fiil sayılır ve başında "Min" harfinin kullanılmasına gerek yoktur.

Bir kavle göre "Belhe" kelimesi başka sözcüğünün anlamını ifade eden bir isimdir. Bu takdirde cümlenin manası şöyle olur: Bu hadiste haber verilen nimetler, Allah'ın Kur'an'da size bildirdiği nimetlerden başkadır.

 

Bu yoruma göre "Min" harfi fazla sayılmaz. Bu hadis, iyi mu'minler için her türlü takdirin fevkinde büyük nimetlerin Allah katında saklı bulunduğuna delalet eder. Allah bizi de bunlara erişenlerden eylesin.