SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4330 >>

DEVAM: 38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا زَكَرِيَّا بْنُ مَنْظورٍ. ثنا أَبُو حَازِمٍ عَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَوْضِعُ سَوْطٍ فِي الْجَنَّةِ، خَيْرٌ مِنَ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا)).

 

في الزوائد: في إسناده زكريا وهو ضعيف.

 

Sehl bin Sa'd (es-Saidî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Cennet'te bir kamçının (azıcık) yeri (bile) dünyadan ve dünyada bulunan her şey'den hayırlıdır.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Zekeriyya zayıftır.

 

AÇIKLAMA:    Sehl bin Sa'd (r.a.)'ın hadisini Buhari "Bedü'I-Halk" kitabının 7. ve "Rıkak" kitabının 1. bablarında rivayet etmiştir. Camiü's-Sağir'de beyan edildiğine gCıre Tirmizi de bunu rivayet etmiştir. Bu itibarIa bu hadis Zevaid türünden değildir. Zevaid yazarının bunu ne sebebIe Zevaid nevinden saydığını anlamakta güçlük çekilir.

 

Bu iki hadis, cennetteki bir kanşlık veya bir kamçılık yer gibi en az bir sahanın bile bütün dünya ve üstündeki şeylerden hayırlı olduğuna delalet eder.

 

Cennette bir kanş gibi az bir yerin dünyadan ve dünyadaki şeylerden hayırlı ve üstün olduğunu ifade eden bu ve benzeri hadisler iki şekilde yorumlanabilir. İbni Hacer, Buhari'nin şerhinde Cihad kitabı 5. babında rivayet olunan Enes bin Malik (r.a.)'ın benzer hadisini izah ederken İbni Dakiki'l-iyd'in şöyle dediğini nakleder: Dünya ve ondaki nimetler bilinip görülen nimetlerdir. İnsanların gözünde çok değerli şeylerdir. Cennet ve ondaki nimetler ise görülmeyen ve duyu organlan ile hissedilmeyen nimetlerdir. Cennet ve nimetlerinin değerinin insanlarca gereği gibi takdir edilebilmesi için cennetin bir karışlık veya bir kamçının işgal ettiği azıcık yeri dünya ve ondaki nimetlerle mukayese edilmiş ve daha üstün olduğu belirtilmiştir. Eğer bu maksad güdülmemiş olsaydı, bunu belirtiye gerek yoktu. Çünkü dünyada bulunan bütün nimetlerin cennetin bir zerresine bile denk olmadığı malumdur ..

İkinci yorum:' Yarım gün Allah yolunda cihad etmenin sevabı, bütün dünya varlığını elde edip hepsini Allah yolunda harcama sevabından üstündür.

Tabii bu ikinci yorum bizim buradaki hadislerin izahına ve yorumuna uygun değildir. Bu yorum Enes (r.a.)'ın cihadın faziletine dair hadisle ilgili bir yorum şeklidir.

Hulasa: Cennetteki en az bir yerin bile bütün dünyadan ve dünyadaki bütün nimetlerden daha üstün olması sebebi açıktır. Çünkü cennet ebedidir. Dünya ise fanidir.