SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4331 >>

DEVAM: 38- CENNET'İN SIFATI BABI

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. ثنا حَفْصُ بْنُ مَيْسَرَةَ عَنْ زَيْدِ بْنُ أَسْلَمَ، عَنْ عَطَاءِ بْنُ يَسَارٍ؛ أَنَّ مُعَاذَ بْنَ جَبَلٍ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:

 ((الْجَنَّةُ مِائَةُ دَرَجَةٍ. كُلُّ دَرَجَةٍ مِنْهَا مَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ. وَإِنَّ أَعْلاَهَا الْفِرْدَوْسُ. وَإِنَّ أَوْسَطَهَا الْفِرْدَوْسُ. وَإِنَّ الْعَرْشَ عَلَى الْفِرْدَوْسِ. مِنْهَا تُفَجَّرُ أَنْهَارُ الْجَنَّةِ. فَإِذَا مَا سَأَلْتُمُ اللهَ فَسَلُوهُ الْفِرْدَوْسَ)).

 

Muaz bin Cebel (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyururken işittim, demiştir: Muhakkak cennet yüz derecedir. Onlardan her bir derece (nin yüksekliği) gök İle yer arasındaki mesafe kadardır. Şüphesiz o derecelerin en yücesi Firdevs'tir, en fazîletliside Firdevs'tir. Arş, muhakkak Firdevs'in üstündedir. Cennet'in ırmakları da Firdevs'ten çıkıp akar. Bu itibarla siz Allah'tan (cennet) dilemek istediğiniz zaman O'ndan Firdevs'i isteyiniz.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi de Ebvabu Süati'l-Cenne" bölümünde rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:    el-Kari 'nin dediği gibi derecelerden maksat yüce mertebeler ve makamlardır. Hadiste her derecenin gök ile yer arası kadar olduğu belirtilir. Sindi: En açık olan mana her derecenin yüksekliğinin bu kadar oluşudur. Uzak bir ihtimale göre maksad her derecenin genişliğinin bu kadar olmasıdır, der.

 

Tuhfe yazarının beyanına göre el-Kari: "Cennet yüz derecedir" ifadesinden maksad tahdid ve sınırlama değil de çokluk olabilir. Çünkü Bayhaki'nin aişe (r.anha)'dan merfü olarak rivayet ettiği bir hadiste mealen şöyle buyurulur: "Cennetln derecelerinin sayısı Kur'an ayetlerinin sayısı kadardır.

 

Kim cennete girip de Kur'an ehlinden olursa onun fevkinde derece yoktur, buyurulmuştur." Şu mana da kasdedilmiş olabilir: Cennete~ giren herkes için yüz derece vardır. Bu takdirde hadis, cennetteki nimet çeşitlerinin en azını ve cennetlik olan bir kimsenin işgal edeceği en az yerin miktannı beyan etmiş olur, demiştir.

 

Hadiste geçen "Evsat" kelimesi efdal ve en iyi diye yorumlandığı gibi en geniş diye de yorumlanabilir.

 

Firdevs'ten çıkıp aktığı haber verilen cennet nehirleri Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi su, süt, şarab ve bal ırmaklandır ki çeşit bakımından dörde aynlır. Firdevs'ten akan nehirlerin dört olduğu Tirmizi'nin rivayetinde belirtnmiştir.