MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Allah Katında Dünyanın Misali ve yanında Değersiz Olması

 

1. İbn Abbas

 

24260 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahipleri tarafından atılmış ölü bir koyuna rastlayınca: ''Canım elinde olana yemin olsun ki, dünya Allah katında, bu koyunun sahibinin yanındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (10/286, 287) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Senedinde zayıf olmasıyla birlikte güvenilir görülen Muhammed b. Mus'ab bulunmaktadır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Cabir

 

24261 (1) Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aliye denilen yere geldi ve çarşıya uğradı. Orada kulakları kesik ölü bir oğlak gördü ve onu alıp kaldırarak: ''Bunu ne kadara almak istersiniz?'' diye sordu. Oradakiler: "Onu hiçbir şeye karşılık almak istemeyiz. Onu ne yapacağız ki?" karşılığını verdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Bunu ne kadara almak istersiniz?'' diye sordu. Bunun üzerine oradakiler: "Vallahi canlı olsaydı bile kulaklarının kesik olması onun için bir özür olurdu. Artık ölü iken ne değeri var ki!" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi dünya Allah katında, bu koyunun yanınızdaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 4/2272 (2957), Tirmizi, zühd 4/560 (2321, "hasen"), İbn M.ice, zühd 2/1377 (4111) ve Darimi 2/396 (2737) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

24262 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahipleri tarafında atılmış uyuz bir oğlağa rastladı ve: ''Sizce bu, sahipleri için değersiz midir? '' diye sordu. Oradakiler: "Evet" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünya da Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2740) rivayet etti. Heysemi (18066) der ki: "Ahmed rivayet etti.

Ravilerden Ebu'l-Muhezzem'i çoğunluk zayıf bulmuştur. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Abdullah b. Rabia

 

24263 (1) Abdullah b. Rabia es-Sülemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta iken müezzinin: "Eşhedu en la ilahe illallah" dediğini duyunca, kendisi de: "Eşhedu en la ilahe illallah'' dedi. Müezzin: "Eşhedu enna Muhammeden Resulullah" deyince, kendisi de: ''Eşhedu enna Muhammeden Resulullah'' dedi. Sonra: ''Siz bunu koyun çobanı veya ailesinden ayrılmış bir kişi olarak görüyorsunuz'' buyurdu. Vadiye inip bir oğlak leşine rastlayınca: ''Sizce bu, sahipleri için değersiz midir? Dünya da Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/19) rivayet etti. Heysemi (18067) der ki: " Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

5. Mustevrid b. Şeddad

 

24264 (1) Mustevrid b. Şeddad der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir kafilede idim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölmüş bir oğlak leşine rastlayınca: ''Sizce bu, sahipleri için değersiz midir?'' diye sordu. Ashab:

"Değersiz olduğundan dolayı onu atmışlardır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki dünya da Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/560 (2321, hasen") ve İbn Mace, zühd 2/1377 (4111) rivayet ettiler.

 

 

 

24265 (2)- Mustevrid b. Şeddad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki, ahirete göre Dünya, kişinin parmağını denize batırıp çıkarması gibidir'' buyurdu.

Bir defasında ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir kafilede idim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çöplükte ölmüş bir oğlak leşine rastlayınca: ''Sizce bu, sahipleri için değersiz midir? '' diye sordu. Ashab: "Değersiz olduğundan dolayı onu atmışlardır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki dünya da Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24266 (3)- Mustevrid b. Şeddad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Vallahi ahirete göre Dünya, kişinin parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu şekilde denizden ne kadar su alabilir ki'' buyurdu.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kafileyle birlikte sahipleri tarafından terk edilmiş bir yere gelmişti. Ben de o kafilede bulunmaktaydım. Orada atılmış bir oğlak vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizce sahipleri bunu attığı zaman bir değeri var mıydı?'' diye sordu. Ashab: "Değersiz olduğundan dolayı onu atmışlardır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi dünya da, Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

6. Mustevrid

 

24267 (1) Fihr oğullarına mensub Mustevrid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ahirete göre Dünya, sizden birinin şu parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu parmak denizden ne kadar su ile geri döner ona baksın'' buyurdu ve şahadet parmağıyla işaret etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cennet 4/2193 (2858), Tirmizi, zühd 4/561 (2323, "hasen sahih") İbn Mace, zühd 2/1376 (4108) ve Hakim (4/319) rivayet ettiler.

 

 

 

24268 (2)- Fihr oğullarına mensib Mustevrid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şahadet parmağını kasdederek: "Vallahi, ahirete göre dünya, sizden birinin şu parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu parmak denizden ne kadar su ile geri döner ona baksın'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

 

24269 (3)- Fihr oğullarına mensub Mustevrid der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Vallahi, ahirete göre Dünya, sizden birinin şu parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu parmak denizden ne kadar su ile geri döner ona baksın.''

 

[Sahih]

 

 

 

24270 (4)- Filır oğullarına mensub Mustevrid der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Vallahi, ahirete göre Dünya, sizden birinin parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu parmak denizden ne kadar su ile geri döner ona baksın.''

 

[Sahih]

 

 

 

24271 (5)- Mustevrid b. Şeddad der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Vallahi, ahirete göre Dünya, bir adamın parmağını denize batırıp çıkarması gibidir. Bu parmak denizden ne kadar su ile geri döner!"

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kafileyle birlikte başka bir kafilenin konaklayıp gittiği bir yere gelmişti. Ben de o kafile de bulunuyordum. Orada atılmış bir oğlak vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Sizce sahipleri bunu attığı zaman bir değeri var mıydı?'' diye sordu. Ashab: "Değersiz olduğundan dolayı onu atmışlardır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Vallahi dünya da, Allah katında bunun sahipleri katındaki değersizliğinden daha değersizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

7. Dahhak b. Süfyan

 

24272 (1) Dalıhak b. Süfyan el-Kilabi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey Dahhtik! Yiyeceğin nedir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Et ve süttür" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Bu yediklerinin sonu ne olur?'' diye sorunca da: "Bildiğin gibi olur" cevabını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, insanoğlundan çıkan şeyi (dışkıyı) dünyaya misal verdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Taberani, M. el-Kebir 8/358 (8238), İbnu'l-Mübarek, zühd 170 (494) ve İbn Hibban, Mevarid 616 (2489) rivayet ettiler. Heysemi (18076) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Taberanl'nin, Ali b. Zeyd b. Cud'an dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da kimilerince güvenilir bulunmuştur."

 

 

8. Ubey b. Ka'b

 

24273 (1)-z Ubey b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanoğlunun yediği dünyaya misal verildi. Onu (yemeğini) her ne kadar güzelleştirse ve tuzlasa sonunda ne olduğuna bak. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban, İhsan 2/476 (702), Taberani, M. el-Kebir 1/198 (531), Beyhaki, ezZühdü'l-Kebir 176 (412) ve Ebu Nuaym, Hilye (1/254) rivayet ettiler. Heysemi (10/288): "Ravileri Sahih'in ravilerdir" dedi.

 

 

SONRAKİ