ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAC

5

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِن مُّضْغَةٍ مُّخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِّنُبَيِّنَ لَكُمْ

وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاء إِلَى أَجَلٍ مُّسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّى وَمِنكُم مَّن يُرَدُّ إِلَى أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِن

بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئاً وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ

 

5. Ey insanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmekten yana şüpheniz varsa, muhakkak Biz sizi topraktan yarattık. Sonra nutfeden, sonra alakadan, sonra şekli belli belirsiz bir çiğnem etden (yarattık). Size açıklayalım diye rahimlerde dilediğimizi belli bir zamana kadar durduruyoruz. Sonra sizi bir çocuk olarak çıkartıyoruz, sonra en güçlü ve olgun çağınıza ermeniz için (bunu yapıyoruz). Kiminiz ölür, kiminiz de ömrün en zayıf ve fena dönemine döndürülür. Önceden bilmiş olduğu şeyleri bilmez olsun diye. Sen yeryüzünü kuru ve ölü görürsün de Biz üzerine suyu indirdiğimizde sarsılır, kabarır ve her çeşit güzel bitkiden bitirir.

 

Yüce Allah'ın: "Ey insanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmekten yana şüpheniz varsa ... belli bir zamana kadar durduruyoruz" buyruğu ile ilgili olarak açıklamalarımızı on iki başlık halinde sunacağız:

 

1- insanın Yaratılışı, Öldükten Sonra Dirilişin Delilidir:

2- Anne Karnındaki Yavrunun Durumu ile ilgili Rivayetler:

3- ilgili Hadislerde Yaratma ve Suret Vermenin Melek'e Nisbet Edilmesi Mecazidir:

4- Cenine Ruh üflenmesi için Geçen Süre ve ilgili Hükümler:

5- Nutfe ile ilgili Hükümler:

6- ''Şekli Belli Belirsiz Bir Çiğnem Et":

7- Düşük Yapmak ve Tam Çocuk Doğurmakla ile ilgili Bazı Hükümler:

8- Müessir Bir Fiil Dolayısıyla Düşük Yapmanın Hükmü:

9- Düşük Dolayısıyla iddet Sona Erer mi?:

10- Düşük Yapmanın Fazileti:

11- Kudretimizi Size Açıkça Gösterelim Diye:

12- Çocukluk ve Sonraki Aşamalar:

 

1- insanın Yaratılışı, Öldükten Sonra Dirilişin Delilidir:

 

Yüce Allah'ın: "Eğer öldükten sonra diriltilmekten yana şüpheniz varsa ... " buyruğu ile bütün insanlara karşı ilk yaratılış delil olarak gösterilmektedir. "Şüpheniz varsa" ifadesi bu hususta bilgiye bağlı olarak söz söyleme gereğini ihtiva etmektedir.

 

el-Hasen b. Ebi'l-Hasen; "el-ba's: Öldükten sonra diriltilmek" kelimesini "ayn" harfini üstün olarak; (...) şeklinde okumuştur. Bu Basralılara göre "el-ba's"in bir söyleyiş şeklidir. Kufelilere göre ise bu; (...) in hafifletilmiş (sükunu kaldırılmış) söylenişidir.

 

Buyruk: Ey insanlar! Eğer tekrar yaratılmaktan yana şüphe içerisindeyseniz "muhakkak Biz sizi topraktan yarattık" demektir. Yani insanlığın ilk atası olan babanız Adem (a.s)ı "topraktan yarattık" demektir.

 

"Sonra" onun soyundan gelenleri "nutfeden" yarattık. Nutfe; menidir, azlığı dolayısıyla ona nutfe denilmiştir. Nutfe az miktardaki su demektir, çok miktarda olması halinde de aynı tabir kullanılabilir. Şu hadiste de bu ifade kullanılmıştır: "O kadar ki suvari her iki nutfe arasında yolculuk yapar ve hiçbir zulümden korkmaz. '' Bununla doğudaki deniz ile batıdaki denizi kastetmiştir.

 

"en-Natf" yağmur demektir. Fiil olarak; (...) şeklinde kullanılır. (...); Yağmuru sürekli devam eden gece demektir.

 

"Sonra alakadan" buyruğundaki: "Alaka" donmuş kan demektir. "elAlak" ise taze kan anlamına gelir. Oldukça kırmızı kan demek olduğu da söylenmiştir.

 

"Sonra da ... bir çiğnem etten" yarattık. "Mudğa (bir çiğnem et)" çiğnenebilecek miktardaki az et demektir. Hadis-i şerifte yer alan: "Şunu biliniz ki hiç şüphesiz bedende bir çiğnemlik et vardır ... '' buyruğunda da bu kelime kullanılmıştır.

 

Burada sözü edilen aşamalar dört aylık bir süreyi kapsar. İbn Abbas der ki: Bu dört aydan sonraki on günde ise cenine ruh üflenir. İşte kocası vefat etmiş olan kadının iddeti de bu kadardır, yani dört ay on gündür.

 

2- Anne Karnındaki Yavrunun Durumu ile ilgili Rivayetler:

 

Yahya b. Zekeriya b. Ebi Zaide şunu rivayet eder: Bize Davud, Amir'den anlattı. O Alkame'den, o İbn Mes'ud'dan, onun da İbn Ömer'den rivayetine göre nutfe, rahimde yerleştikten sonra melek onu eline alır ve: Rabbim der erkek mi, dişi mi, bahtiyar mı, bedbaht mı, eceli ne, ameli ne, ve nerede ölecek? diye sorar. Ona: Ana kitaba git, sen orada bu nutfe ile ilgili bilgileri bulacaksın, denir. Melek oraya gider ve ana kitapta onun ile ilgili bilgileri bulur. Bu nutfe yaratılır, rızkını yer, izlerini bırakır (amelde bulunur). Eceli geldi mi canı alınır, kendisi için takdir edilmiş olan yerde defnedilir. Amir daha sonra: "Ey insanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmekten yana şüpheniz varsa, muhakkak Biz sizi topraktan yarattık" buyruğunu okudu.

 

Sahih(-i Buharı ve Müslim)'de Enes b. Malik'ten -hadisi Rasülullah'a ref ederek- şöyle dediği kaydedilmektedir: "Şüphesiz Allah rahim ile bir melek görevlendirmiştir. Bu melek: Rabbim nutfe oldu, Rabbim alaka oldu, Rabbim mudğa (bir çiğnemlik et) oldu, der. Yüce Allah bir şeyi yaratmaya hükmetmeyi murad edince, melek der ki: Rabbim erkek mi, dişi mi, bedbaht mı, bahtiyar mı? diye sorar. Rızkı nedir? Eceli nedir? O, annesinin karnında iken (bunlar) böylece yazılır."

 

Yine Sahih(-i Müslim)'de Huzeyfe b. Esid el-Gıfari'den şöyle dediği rivayet edilmektedir: Resulullah (s.a.v.)ı şöyle buyururken dinledim: "Nutfe üzerinden kırk iki gün geçtikten sonra Yüce Allah ona bir melek gönderir. Ona suret verir, kulağını, gözünü, derisini, etini, kemiklerini yaratır. Sonra da o melek: Ey Rabbim! erkek mi, yoksa dişi mi? ... diye sorar" deyip, hadisin geri kalan bölümünü zikretti.

 

Yine Sahih(-i Buhari ve Müslim)'de Abdullah b. Mes'ud'dan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Doğru sözlü ve doğru sözlülüğü tasdik edilen Allah Resulü bize şunu anlattı: "Sizden herbirinizin hilkati annesinin karnında kırk günde bir araya getirilir. Sonra yine bu kadarlık bir süre içerisinde bir alaka olur, sonra onun gibi bir sürede bir mudğa olur. Daha sonra melek gönderilir, o da ona ruh üfler. Meleğe şu dört kelimeyi (yani) rızkını, ec elini, amelini, mutlu mu, bahtiyar mı olduğunu yazması emredilir ... ''

 

İşte bu hadis, bundan önceki hadisleri tefsir etmektedir. Çünkü burada şu ifadeler yer almaktadır: "Sizden herhangi biriniz annesinin karnında kırk günlük bir süre içerisinde nutfe olarak bir araya getirilir. Sonra kırk günlük bir sürede bir alaka olur, sonra kırk günlük bir sürede bir mudğa olur. Sonra da melek gönderilir ve ona ruhu üfler." İşte böylelikle dört aylık bir süre geçmiş olur. Bundan sonraki on gün içerisinde de melek ruhu üfler. İşte İbn Abbas'ın dediği gibi kocası vefat etmiş kadının beklemesi gereken iddet süresi de bu kadardır.

 

Hadisteki: "Sizden herhangi biriniz annesinin karnında ... yaratılır" şeklindeki ifadeyi İbn Mes'ud açıklamış bulunmaktadır. el-A'meş'e: Annesinin karnında bir araya getirilir ifadesi ne demektir? diye sorulmuş, o şöyle cevab vermiştir: Bize Hayseme anlattı, dedi ki: Abdullah (b. Mes'ud) dedi ki: Nutfe rahime düşüp de ondan (yüce Allah) bir insan yaratmayı murad ederse bu nutfe kadının teninin her tarafına, herbir tırnağının, herbir tüyünün altına dağılır. Sonra kırk gün süre ile kalır, sonra rahimde bir kan olur. İşte onun bir araya getirilmesi demek, bu demektir. İşte alaka oluş süresi de budur.

 

3- ilgili Hadislerde Yaratma ve Suret Vermenin Melek'e Nisbet Edilmesi Mecazidir:

 

Bu rivayetlerde yaratıp, suret vermenin meleğe nisbet edilmesi gerçek anlamıyla değil, mecazi anlamdadır. Onun mudğada yaptığı işler Yüce Allah'ın kudreti, yaratması ve icadı ile suret verip şekillendirmesi sonucu gerçekleşir. Nitekim Yüce Allah gerçek yaratmayı bizzat kendisine nisbet etmiş ve bütün yaratıklara nisbetinin kökünü ortadan kaldırmış ve şöyle buyurmuştur: "Andolsun ki siziyarattık, sonra da size şekil verdik." (el-A'raf, 11); "Andolsun ki Biz insanı süzülmüş bir çamurdan yarattık. Sonra onu sağ lam bir karargahta yerleşen bir nutfe kıldık." (el-Mu'minun, 12-13)

 

Burada da şöyle buyurmaktadır: "Ey İnsanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmekten yana şüpheniz varsa, muhakkak ki Biz sizi topraktan yarattık. Sonra nutfeden, sonra alakadan ... " Bir başka yerde de şöyle buyurmaktadır: "Sizi yaratan O'dur. Buna rağmen kiminiz kafir oluyor, kiminiz de mü'min oluyor." (et-Teğabun, 2) Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "O size suret verip, suretlerinizi güzelleştirmiştir. "(el-Mu'min, 64); ''Andolsun Biz, insanı gerçekten ahsen-i takvim de yarattık. " (et-Tin, 4); "O insanı bir kan pıhtısından yarattı." (el-Alak, 2) Ve buna benzer daha bir çok ayet-i kerime.

 

Bununla birlikte pek çok kat'i delil ve belgede alemlerin Rabbinden başka yaratıkların yaratıcısı olmadığını ortaya koymaktadır. İşte hadis-i şerif teki: "Sonra melek gönderilir ve ona ruh üfler" ifadeleri hakkında da aynı şeyleri söyleyebiliriz. Yani "üflemek" Yüce Allah'ın nutfeye ruhu ve hayatı yaratmasının bir sebebidir. Mutad olan diğer sebebler hakkında da aynı şeyler söylenebilir. Bütün bunlar hep Yüce Allah'ın yaratması ve var etmesi ile olur, başka yolla değiL. Bu esas kaideyi iyice düşünmeli ve buna sımsıkı sarılmalıyız. Böylelikle sapıkların görüşlerinden, tabiatçıların ve diğerlerinin yanlış kanaatlerinden kurtulmak mümkün olur.

 

4- Cenine Ruh üflenmesi için Geçen Süre ve ilgili Hükümler:

 

Cenine yüzyirminci günden sonra ruh üflendiği hususunda ilim adamları arasında görüş ayrılığı yoktur. Bu da dört ayın tamamlanıp, beşinci aya girmesi demektir. Nitekim hadislerle bunu açıklamış bulunuyoruz. İşte çocuğun kimden olduğu hususunda anlaşmazlık halinde, boşanmış kadınlar hamile iseler, onlara verilmesi gereken nafaka hakkında söz konusu olan hükümlerde buna baş vurulur. Böyle olmasının sebebi artık ceninin annesinin karnında hareket etmeye başlaması ile varlığının kesinlikle anlaşılmasıdır.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Bu, kocası vefat etmiş kadının dört ay, on günlük süre iddet beklemesinin hikmetidir. Bu şekilde beşinci aya girmekle birlikte hamilelik ortaya çıkmayacak olursa, bu süre sonucunda rahimde hamileliğin bulunmadığı muhakkak olarak anlaşılır.

 

5- Nutfe ile ilgili Hükümler:

 

Nutfenin bir şeyolmadığı kesinlikle bilinmektedir. Dolayısı ile eğer rahimde bir araya gelip toplanmadan kadın bu nutfeyi bırakacak (düşürecek) olursa, ona herhangi bir hüküm taalluk etmez. Bu haliyle tıpkı erkeğin sulbünde gibidir. Şayet kadın bunu bir alaka olarak düşürecek olursa, o vakit biz nutfenin (rahimde) karar kıldığına, toplanmış olduğuna ve bir çocuk olduğu muhakkak olarak anlaşılan hallerden ilk hale geçmiş olduğuna dair kesin bilgi sahibi oluruz. Buna göre alaka ve ondan daha ileri durumdaki bir çiğnemlik et parçasının düşürülmesi, gebeliğin düşürülmesidir ve bununla rahim (gebelikten yana) temizlenmiş olur ve böylelikle de iddet sona erer. Bu şekildeki bir düşük ile de kadın (cariye) hakkında um-veled (efendisinden çocuk doğurmuş olma) hükmü sabit olur. Malik'in ve onun mezhebindekilerin görüşü budur.

 

Şafii (r.a) da şöyle demektedir: Alaka düşürme muteber değildir. Yalnızca suretin ve çizgilerin ortaya çıkmasına itibar edilir. Eğer çizgiler belirgin olmayıp sadece et parçası ise, bu husustaki nakil ve tahrice binaen iki görüş söz konusudur. Nass ile sabit görüşe göre bu yolla iddetin sona ereceğidir, ancak annenin bununla um veled olamayacağıdır. Onlar şunu gerekçe gösterirler: Çünkü iddet, akan kan ile sona erdiğine göre, başka şey ile sona ermesi öncelikle söz konusudur.

 

6- ''Şekli Belli Belirsiz Bir Çiğnem Et":

 

Yüce Allah'ın: "Şekli belli belirsiz" ifadesi hakkında el-Ferra şöyle demektedir: "Şekli belli" hilkati tam ve eksiksiz, "belirsiz" ise düşük demektir.

 

İbnu'l-Arabi de şöyle demektedir: "Şekli belli" yani hilkati başlamış, "belirsiz" ise henüz suret ve şekil verilmemiş demektir.

 

İbn Zeyd dedi ki: "Şekli belli" Yüce Allah'ın başını, ellerini ve ayaklarını yaratmış olduğudur. "Belirsiz" ise hiçbir şeyi yaratılmamış olan demektir.

 

İbnu'l-Arabi der ki: Bizler kelimenin asıl köküne (iştikakına) baş vurduğumuz takdirde şunu görürüz: Nutfe, alaka ve mudğanın herbirisi "muhallaka"dır, çünkü hepsi de Yüce Allah'ın yaratması (halkı)dır. Ancak Şanı Yüce Allah'ın: ''Sonra onu bambaşka bir hilkat olarak var ettik" (el-Mu'minun, 14) buyruğunda belirtildiği gibi, hilkatin son aşaması olan suret vermeyi göz önünde bulunduracak olursak, o vakit İbn Zeyd'in görüşünü kabul etmemiz uygun olur.

 

Derim ki: (Şekli belli, belirsiz diye meali verilen "muhallaka ve ğayr-i muhallaka" ifadelerinin mastarı olan) et-tahlik; "halk: yaratmak"dan gelmektedir. Bu kipte çokluk anlamı vardır, buna göre ardı arkasına değişik aşamalardan geçen, ardı arkasına yaratılmış demektir. Nutfe olduğu takdirde de o mahluk demektir. Bundan dolayı Yüce Allah: ''Sonra onu bambaşka bir hilkat olarak var ettik" (el-Mu'minun, 14) diye buyurmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Yüce Allah'ın: "Şekli belli belirsiz" buyruğu düşük yapılan yavruya değil, bizatihi anne karnındaki yavruya racİ'dir. Yani şanı Yüce Rabbimiz onlardan kimisinin bir çiğnem etten sonraki yaratılışını tamamlar ve onun bütün azalarını yaratır. Kimisinin ise hilkati eksik olur, organları tam olmaz.

 

Bir başka açıklama da şöyledir: Şekli belli demek kadının tam doğum zamanında doğurmasıdır. İbn Abbas der ki: "Şekli belli" canlı doğan demektir, "belirsiZ" ise düşük demektir. (Şair) şöyle demiştir: "Şekli belirsiz (ğayr-i muhallaka, düşük) için mi ağlıyorsun? Yazık sana, nerede kararlılık, nerede haya?"

 

7- Düşük Yapmak ve Tam Çocuk Doğurmakla ile ilgili Bazı Hükümler:

 

İlim adamlarının icmaı ile cariye, hilkati tam bir düşük yapacak olursa, "um veled" olur. Malik, Evzai ve diğerlerinin kanaatine göre ise şekli ister belirli, ister belirsiz olsun bir çiğnem et ile dahi um veled olur. Malik, eğer onun bir çiğnem et olduğu bilinirse, şartını kaydeder.

 

Şafii ve Ebu Hanife derler ki: Eğer parmak, göz yahut buna benzer Ademoğullarının hilkatinden olduğu bilinen herhangi bir organı açıkça şekillenmiş ise, bundan dolayı düşük yapan cariye, um veled olur.

 

Yine ilim adamları icma ile şunu kabul etmişlerdir: Doğan çocuk ağlayarak doğduğu takdirde cenaze namazı kılınır, eğer ağlayarak doğmazsa Malik, Ebu Hanife, Şafii ve diğerlerine göre cenaze namazı kılınmaz.

 

İbn Ömer'den cenaze namazının kılınacağı rivayet edilmiştir. İbnu'l-Müseyyeb, İbn Sırın ve başkaları da böyle demişlerdir.

 

el-Muğıre b. Şu'be'den rivayet edildiğine göre o, düşüğün de cenaze namazının kılınmasını emreder ve şöyle dermiş: Onlara isim veriniz, yıkayınız, kefenleyiniz ve kefenlerini kokulandırınız. Çünkü Yüce Allah İslam sayesinde sizin küçüğünüzü de, büyüğünüzü de mükerrem kılmıştır. Daha sonra da şu: " ... Muhakkak Biz sizi topraktan yarattık. Sonra nutfeden, sonra ... şekli belli belirsiz bir çiğnem etden" buyruğunu okurdu.

 

İbnu'l-Arabi der ki: Muğire b. Şu'be'nin "düşük" tabiri ile hilkati belirginleşmiş düşüğü kastetmiş olma ihtimali vardır. İşte kendisine isim verilen düşük budur. Hilkati belirginleşmemiş düşük ise bu manada bir varlık sahibi değildir.

 

Seleften bazıları şöyle demişlerdir: Kendisine ruh üflendiği ve dört ayı tamamladığı takdirde düşüğün namazı kılınır.

 

Ebu Davud'da yer alan rivayete göre; Ebu Hureyre (r.a) Peygamber (s.a.v.)den: "Doğan çocuk ağlayarak doğdu mu miras alır" diye buyurduğunu rivayet etmiştir.

 

İstihlal (hadisin tercümesinde: Ağlayarak doğmak) sesi yükseltmek demektir. O halde bu şekilde sesi çıkan, yahut organlarını oynatan, aksıran ya da nefes alan herbir çocuk, hayat sahibi olduğuna delalet eden bu hususların varlığı dolayısıyla miras alır. Süfyan es-Sevri, el-Evzai ve Şafii de bu görüşü benimsemişlerdir.

 

el-Hattabi der ki: En güzel görüş rey sahiplerinin görüşüdür. Malik ise şöyle demektedir: Hareket etse ve aksırsa dahi sesini çıkarmadıkça ona miras verilmez. Bu görüş Muhammed b. Sirin, eş-Şa'bi, ez-Zühri ve Katade'den de rivayet edilmiştir.

 

8- Müessir Bir Fiil Dolayısıyla Düşük Yapmanın Hükmü:

 

Malik (r.a) der ki: Bir kimsenin, karnına vurması dolayısı ile kadın düşük yapsa ve bunun, bir çiğnem et yahut bir kan pıhtısı ya da bir cenin olduğu anlaşılırsa, gurre verilir.

Şafii de şöyle demektedir: Onun hilkati açıkça ortaya çıkmadıkça hiçbir şey gerekmez.

Malik der ki: Cenin düşüp de ağlayarak doğmazsa gurre icab eder. İster hareket edip kımıldasın, ses çıkararak doğmadıkça gurre gerekir. Ses çıkarması halinde ise tam bir diyet verilir.

 

Şafii (r.a) ile diğer bölgelerin fukahası şöyle derler: Hareket edip kımıldamak, aksırmak, ağlamak yahut başka bir yolla hayatta olduğu kesin olarak bilinen herbir sebeb dolayısıyla tam bir diyet gerekir.

 

9- Düşük Dolayısıyla iddet Sona Erer mi?:

 

Kadı İsmail, iddet bekleyen kadının düşük yapmakla, iddetinin sona ereceğini zikretmektedir. O, buna düşüğün de bir hamilelik olduğunu delil gösterir ve şunları söyler: Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Hamile olanların iddetleri ise yüklerini bırakmalarıdır." (et-Talak, 4)

 

Kadı İsmail der ki: Buna delil de böyle bir düşüğün babasından miras almasıdır. Bu da onun hem hilkat itibariyle var olduğuna, hem çocuk olduğuna, hem de kendisine hamile kalındığına delildir.

 

İbnu'l-Arabi der ki: Eğer şekli belirgin değil ise sözü edilen bu hükümlerin hiçbirisinin cenin ile ilgileri olmaz.

 

Derim ki: Sözünü ettiğimiz kelimenin türeyişi ve Peygamber (s.a.v.)ın: "Sizden herbirinizin hilkati annesinin karnında ... bir araya getirilir" ifadeleri söylediklerimizin doğruluğuna delil teşkil etmektedir. Diğer taraftan ister kan pıhtısı, isterse de bir çiğnemlik et halinde düşük yapan bir kadın hakkında: Önce hamile idi ve rahminde karar kılmış bulunanı bıraktı, dememiz doğru olur. O halde Yüce Allah'ın: "Hamile olanların iddetleri ise yüklerini bırakmalarıdır." (et-Talak, 4) buyruğu bu gibi kadınları da kapsamına alır. Diğer taraftan kadının, henüz bedeninin ilk aşamasında bulunan nutfeyi düşürmesi, şekli belirgin düşük yapması gibidir, bu da açıkça anlaşılan bir husustur.

 

10- Düşük Yapmanın Fazileti:

 

İbn Mace şunu rivayet etmektedir: Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe anlattı: Bize Halid b. Mahled anlattı: Bize Yezid, Abdu'l-Melik en-Nevfeli'den anlattı. O, Yezid b. Ruman'dan, o Ebu Hureyre'den naklen dedi ki: Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Önden göndereceğim bir düşük benim için geride bırakacağım bir at binicisinden daha hayırlıdır.'' Bu hadisi el-Hakim, "Marifetu Ulumi'l-Hadis"adlı eserinde Süheyl b. Ebi Salih'den, o babasından, o da Ebu Hureyre'den naklen rivayet etmiş ve şöyle demiştir: " ... geriye bırakacağım bin tane at binicisinden benim için daha sevimlidir."

 

11- Kudretimizi Size Açıkça Gösterelim Diye:

 

"Size açıklayalım diye" buyruğu, sizin yaratılışınızı aşamadan aşamaya geçirmek suretiyle, kudretimizin kemalini size gösterelim diye, demektir.

 

"Rahimlerde ... durduruyoruz" buyruğunda "durduruyoruz" anlamındaki; (...); nasb ile okunmuştur. "Çıkartıyoruz" kelimesi de böyle okunmuştur. Bunu Ebu Hatim, Ebu Zeyd'den o el-Mufaddal'dan, o Asım'dan rivayet etmiş ve şöyle demiştir: Ebu Hatim dedi ki: Nasb ile okumak bu fiilleri atfetmek dolayısıyladır.

 

ez-Zeccac der ki: "Durduruyoruz" anlamındaki fiil sadece üstün ile okunabilir, çünkü burada anlam: Biz bunları rahimlerde dilediğimizi durduralım diye yapıyoruz, şeklinde değildir. Yüce Allah'ın onları yaratması kendilerine doğruyu ve salahın yolunu göstermesi içindir.

 

Biz onlara öldükten sonra dirilişi açıkça gösterelim diye ... anlamında olduğu da söylenmiştir. O takdirde bu, iki ifade arasında bir ara cümlesi demek olur. Bu kesim de "durduruyoruz" anlamındaki fiili ref' ile okumuşlardır. Anlamı da: Biz durduruyoruz, şeklinde olur. Cumhurun kıraati bu şekildedir.

 

Bu fiil; "Durduruyor" diye "ya" ile okunduğu gibi "çıkartıyoruz" anlamındaki fiil de "ya" ile (...) şeklinde (çıkartıyor anlamında) okunmuştur. Buna göre fiillerin ref' ile okunması uygundur.

 

İbn Vessab "dilediğimizi" anlamındaki buyruğu "nun" harfini esreli olarak; (...) diye okumuştur.

 

"Belli bir zaman (ecel-i müsemma)" ceninden, cenine değişebilmektedir. Kimisi erken düşmekte, kimisi tamamlanmakta ve canlı olarak dünyaya gelmektedir. Şanı Yüce Allah'ın "dilediğimizi" diye buyurarak "dilediğimiz kimseyi" diye buyurmaması, ifadenin hamile kalınana raci olmasından dolayıdır. Yani o gebe kalınan ceninden ve et parçasından dilediğini orada bırakmaktadır. Bunlar ise cansız varlıklar olduğundan dolayı bunlardan "şey" anlamına gelen; (...) lafzı ile söz edilmiştir.

 

12- Çocukluk ve Sonraki Aşamalar:

 

"Sonra sizi bir çocuk olarak" yani çocuklar halinde "çıkartıyoruz."

Çünkü bu, bir cins isimdir. Diğer taraftan Araplar kimi zaman çoğuldan da (burada olduğu gibi) tekil isimle söz etmektedirler. Şair de şöyle demiştir: "Onu seviyorum diye (o kadınlar) kınıyor ve ayıplıyorlar beni. Elbetteki kınayıcılar bana bir emir olamaz."

 

Burada şair "emirler" demiyerek tekil olarak "emir" demiştir.

 

el-Muberred de şöyle demektedir: Bu "rıza, adı (adalet)" gibi mastar olarak kullanılan bir isimdir. O bakımdan tekil hakkında da, çoğul hakkında da kullanılır. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ve kadınların avret yer lerini anlamayan erkek çocuk(lar)dan ... '' (en-Nur, 31)

 

et-Taberi der ki: Burada "çocuk olarak" anlamındaki kelime temyiz olarak nasbedilmiştir. Yüce Allah'ın: "Bununla bera ber gönül hoşluğu ile size onun bir kısmını bağışlarlarsa ... '' (en-Nisa, 4) buyruğunda olduğu gibi.

 

Anlamın: Sonra sizden herbirinizi çocuk olarak çıkartıyoruz, şeklinde olduğu da söylenmiştir.

 

Tifl (çocuk); kelimesi çocuğun sütten kesildiği zamandan itibaren ergenlik yaşına kadar olan dönemi anlatmak için kullanılır. Yabani herbir dişinin yavrusuna da aynı şekilde "tifl" denilir.

 

(...) da görüldüğü gibi bir, iki ve daha çok kız çocukları için, bir erkek çocuğu için ve birden fazla erkek çocukları için hep aynı şekilde olmak üzere "tıfl" kullanılır. Bununla birlikte "Erkek çocuk, kız çocuk, iki erkek çocuk, iki kız çocuk VE; çocuklar" şeklinde de kullanılır. Kız çocukları kastetmek maksadıyla; (...) şekli kullanılmaz. "Kadının çocuğu oldu" demektir, (...) ise beraberinde yavrusu bulunan ve doğurma vakti de yakın ceylan demektir. Dişi deve hakkında da böyle kullanılır, çoğulları da; (...) şekillerinde gelir. "Ta" harfi üstün olarak (...): Yumuşak demektir, mesela; "Yumuşak (küçük) kız çocuğu", demektir. (...) da yumuşak parmak anlamındadır, "Gecenin karanlığı bastırdı", anlamındadır. Harekeli olarak; (...) ise güneşin batıya doğru kaydığı ikindi sonrası vaktini anlatır. Yine (...) şekli, yağmur demektir. ';, Şair şöyle demiştir: "Süreyya yıldızı yağmurunun bağışladığı alçak düzlük bir araziye ... "

 

"Sonra en güçlü ve olgun çağınıza ermeniz için" buyruğundaki "sonra" buyruğu Yüce Allah'ın: "Nihayet oraya gelip, kapıları açılacağında ... "(ez-Zümer, 73) buyruğundaki "vav" gibi fazladan gelmiştir. "Sonra" kelimesi "vav" gibi nesak (atıD harflerindendir.

 

"Güçlü ve olgun çağınıza" akıllarınızın kemal derecesine ve gücünüzün nihai noktasına ... Buna dair açıklamalar daha önceden el-En'am Süresi'nde (151-153. ayetler, 11. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Kiminiz ölür, kiminiz de ömrün en zayıf ve fena" en değersiz ve en geri "dönemine döndürülür." Bu, kocamışlık ve bunamışlık halidir ve sonunda kişi akledemeyecek dereceye kadar varır. Bundan dolayı Yüce Allah: "Önceden bilmiş olduğu şeyleri bilmez olsun diye" diye buyurmaktadır. Yasin Süresi'nde de şöyle buyurmaktadır: "Kime uzun ömür verirsek, yaratılışta onu baş aşağı çeviririz." (Yasin, 68)

 

Peygamber (s.a.v.) da şu şekilde dua ederdi: Allah'ım cimrilikten Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ömrün en zayıf ve fena dönemine döndürülmekten Sana sığınırım, dünya fitnesinden ve kabir azabından Sana sığınırım.'' Bu hadisi Nesai, Sad'dan rivayet etmiştir. O da bu duayı yazı öğreten öğretmenin küçük çocuklara öğrettiği gibi çocuklarına öğretirdi. en-Nahl (70. ayetin tefsirinde) bu anlamdaki açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.

 

"Sen yeryüzünü kuru ve ölü görürsün" buyruğunda Yüce Allah öldükten sonra dirilişe daha güçlü bir delili söz konusu etmektedir. Birincisinde: "Muhakkak Biz sizi topraktan yarattık" diye buyurmuş ve belli bir topluluğa hitab etmişti. İkincisinde ise: "Sen yeryüzünü ... görürsün" diye buyurarak tek bir kişiye hitab etmektedir. Böylelikle bir lafız, diğerinden ayrılmış olmaktadır. Ancak öldükten sonra dirilişi inkar edenlere delil getirmek bakımından anlam arasında bir ilişki vardır, kopukluk yoktur.

 

"Kuru ve ölü" hiçbir şey bitirmeyen kupkuru demektir. Bu açıklamayı İbn Cüreyc yapmıştır. İzi, alametleri silinmiş diye de açıklanmıştır, çünkü: "iz ve alametlerinin silinmesi" demektir. el-A'şa şöyle demiştir: "Kuteyle: Tenine ne oldu seni solgun ve zayıf görüyorum, Elbiselerini de çürümüş ve el değmekle darmadağın olacak gibi."

 

el-Herevi bu ifadenin toprağı bulunan kuru arazi demek olduğunu söylemiştir. Şemir de şöyle demektedir: Bir yerin ağaçlarının çürüyüp yok olması halini anlatmak üzere; (...) denilir. "Sesleri dindi", demektir. (...) ise, yerde hayat, bitki, ağaç gibi bir şeyin bulunmaması ve ona yağmurun isabet etmemesi halini anlatır. Hadis-i şerifte: "O kadar ki açlıktan nerdeyse helak olacaktı" denilmiştir. Elbise çürüyüp, eskimesi halinde; "Elbise eskidi, eskir" şeklinde fiil kullanılır. Ateşin sönüp, dinmesini anlatmak için de: (...) denilir.

 

"Biz üzerine suyu indirdiğimizde sarsılır" yani hareket eder. Sarsılmak (el-ihtizaz): Şiddetlice hareket etmek demektir. "Bir şeyi hareket ettirdim, o da hareket etti", demektir. (...) Develerin kendilerine söylenen şarkı üzerine yürüyüşünde hareket etmesi halini anlatır. Yıldızın hızlıca kayıp, dağılması halinde; (...) denildiği gibi, "Hızlıca kayıp dağılan yıldız" demektir. Buna göre yer de bitki ile sarsılıp, dağılır. Çünkü bitki görülmeyecek bir şekilde yerin bir bölümünü diğer bir bölümünden ayırmadıkça toprağın üzerine çıkmaz. Bundan dolayı bitkinin çıkmasına mecazi olarak "sarsılma (ihtizaz)" denilmiştir. "Onun (yerin) bitkisi sarsıldı", ifadesinde ise muzaf hazfedilmiştir. Bu açıklamayı da el-Müberred yapmıştır. Bir şeyin sarsılması (ihtizazı) şiddetlice hareket etmesidir. Nitekim şair de böyle demiştir: "Ayağa kalktı mı eğilip, bükülür, yürürse sarsılır (salınır), Tıpkı yeşil yaprakları ile sorgun ağacı dalının sarsılması gibi."

 

Sarsılma, yere göre bitkide daha fazla görülür.

 

"Kabarır" yani yükselir ve artış gösterir demektir. Bunun şişer anlamına geldiği de söylenmiştir, mana itibariyle birdir. Asıl anlamı ise artış göstermektir, çünkü; (...): Arttı anlamındadır. (Faiz anlamındaki) er-riba ile (yüksekçe yer ve tepe anlamındaki) er-Rabve de buradan gelmektedir.

 

Yezid b. el-Ka'ka ile Halid b. İlyas bu kelimeyi; (...) diye okumuşlardır. Yani kavmi etrafı görebilen yüksekçe bir yerden gözetleyerek koruyan kişi demek olan "er-rabie" konumuna gelinceye kadar yükseldi, demektir. Bu işi yapan kimseye de (...) ile mübalağa kipi olarak da (...) denilir. Şair İmruu'l-Kays der ki: "Bundan önce biz kimse kendisinin farkına varmasın diye saklanıp, gizlenen bir gözcü gönderdik. Ağaçlar arasında gizlenerek kendisini koruyup, gizleyen ve tuzak kurmak kastıyla hilekarca yürüyen bir kurt gibi."

 

"Ve her çeşit" her türlü ve "güzel" görünümlü "bitkiden bitirir." Bu açıklama Katade'den nakledilmiştir.

 

Yani onu gören ondan hoşlanır, güzel görür. "Behcet;" güzellik demektir, mesela; "Güzel görünümlü adam" denilir. "He" harfi ötreli olarak; "Güzel göründü, güzel görünmek, güzel görünüş, güzel görünümlü kişi (veya şey)" denilir. "Güzelliği hoşuma gitti," anlamındadır.

 

Şanı Yüce Allah'ın yeryüzünü bitki bitirmek ile nitelendirmesi, "Sarsılır, kabarır" fülleri bitkiye değil de yeryüzüne raci olduğunu göstermektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hac 6-7

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR