SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

98- MÜEZZİN EZAN OKUDUĞU ZAMAN MESCİD'DEN ÇIKMANIN YASAK OLUŞU BABI

 

1487- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Ebu'l-Abbas, İbrahim b. el-Muhacir'den tahdis etti. O Ebu'ş-Şa'sa'dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre ile birlikte mescitte oturuyorduk. Müezzin ezan okudu, bir adam mescitten kalkıp yürümeye başladı. Ebu Hureyre o adam mescitten çıkıncaya kadar gözüyle onu takip etti. Sonra Ebu Hureyre: Şimdi bu Ebu'lKasım'a isyan etmiş oldu dedi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 536; Tirmizi, 204; Nesai, 682 ve 683 buna yakın; İbn Mace, 733

 

 

 

1488- Bize İbn Ebu Ömer el-Mekki de tahdis etti. Bize Süfyan -ki b. Uyeyne'dir- Ömer b. Said'den tahdis etti. O Eş'as b. Ebu'ş-Şa'sa elMuharibi'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre'yi ezandan sonra mescitten geçip dışarı çıkan bir adam görmesi üzerine bu adam (bu haliyle) Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e karşı gelmiş oldu, derken dinledim.

 

 

AÇIKLAMA:          Ezan okunduktan sonra mescitten çıkan kişi hakkında: "Bu adam Ebu'lKasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e isyan etmiş oldu" demesinden, ezandan sonra farz namazı kılmadan önce mazeretinin bulunmaması halinde mescitten çıkıp gitmenin mekruh olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

99- YATSI VE SABAH NAMAZLARININ CEMAATLE KILINMASININ FAZİLETİ BABI