SAHİH-İ MÜSLİM

BAYRAM

 

BAYRAM NAMAZLARINDA EZAN VE KAMET GETİRİLMEYECEĞİ BABI

 

2046- Bana Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize İbn Cureyc haber verdi, bana Ata, İbn Abbas ve Cabir b. Abdullah el-Ensari'den şöyle dediklerini haber verdi: Ne fıtır (ramazan) bayramı günü ne kurban bayramı günü ezan okunmazdı. Aradan bir süre geçtikten sonra yine ona -buna dair- soru sordum. O da bana haber verip dedi ki: Bana Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin haber verdiğine göre imam'ın çıktığı zamanda da çıkmasından sonra da fıtır (ramazan) bayramı günü namaz için ne ezan okunur ne kamet getirilir ne yüksek sesle nida edilir ne de bir şey yapılır. O gün ezan da yoktur, kamet getirmek de.

 

Diğer tahric: Cabir'in rivayet ettiği hadisi Buhari, 959 -muhtasar-, 960 -muhtasar-;

İbn Abbas'ın rivayet ettiği hadisi Ebu Davud, 1073

 

 

 

2047- Bana Muhammed b. Rati'de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize İbn Cureyc haber verdi, bana Ata'nın haber verdiğine göre İbn Abbas, İbn ez-Zubeyr'e -kendisine ilk bey'at olunduğu sırada- şu haberi gönderdi: Fıtır (ramazan) bayramı günü namaz için ezan okunmazdı. Sen de onun için ezan okuma. (İbn Abbas) dedi ki: Bunun üzerine o gün İbn ez-Zubeyr bayram için ezan okumadı. Bununla birlikte ona şu haberi de gönderdi: Hutbe ancak namazdan sonradır. Ve elbetteki bu böylece uygulanıyordu. (İbn Abbas) dedi ki: Bunun üzerine İbn ez-Zübeyr de hutbeden önce namaz kıl(dır)dı.

 

 

 

2048- Bize Yahya b. Yahya, Hasan b. er-Rabi, Kuteybe b. Said ve Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. Yahya bize Ebu'l-Ahvas, Simak'den haber verdi, derken diğerleri: tahdis etti, dedi. O Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iki bayram namazını, bir, iki defa değil (defalarca) ezansız ve kametsiz olarak kıldım.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 1148; Tirmizi, 532

 

AÇIKLAMA:          (2046) "Cabir (r.a.)'dan rivayete göre: fıtır (ramazan bayramı) günü ... yoktur" Bu zahiri itibari ile bizim mezheb alimlerimizin de başkalarının da söylediklerine muhaliftir. Çünkü onlara göre -az önce kaydettiğimiz gibi- "es-salate camiaten: toplu olarak namaza gelin" denilmesi müstehaptır. O taktirde bu hadisten maksat ezan ve kamet yoktur, yüksek sesle seslenme k de yoktur. Bu kabilden hiçbir şey de yoktur, ifadeleri de bu manada kabul edilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

BAYRAMLARDA HUTBEDEN ÖNCE NAMAZ HAKKINDA BİR BAB