SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

23- TEŞRiK GÜNLERİNDE ORUÇ TUTMANIN HARAM OLDUĞU BABI

 

2672- Bize Süreye b. Yunus da tahdis etti, bize Huşeym tahdis etti, bize Halid, Ebu'l-Melih'den haber verdi, o Nubeyşe el-Huzeli'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Teşrik günleri yeme ve içme günleridir" buyurdu.

 

 

 

2673- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti, bize İsmail-yani b. Uleyye- Halid el-Hazza'dan tahdis etti, bana Ebu Kilabe, Ebu'lMelih'den tahdis etti, o Nubeyşe'den diye rivayet etti. Halid dedi ki: Ben Ebu'l-Melih ile karşılaştım, ona sordum. Bu hadisi tahdis etti ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Huşeyn'in hadisi rivayetini aynen zikretmekle birlikte rivayetinde: "Ve Allah'ı zikretmek (günleridir)"i ekledi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

2674- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Muhammed b. Sabık tahdis etti, bize İbrahim b. Tahman, Ebu'z-Zübeyr'den tahdis etti, o İbn Ka'b b. Malik'den, o babasından kendisine şunu tahdis ettiğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini teşrik günlerinde Evs b. el-Hadesan ile birlikte gönderdi ve (onun emri üzerine): "Cennete ancak mü'min girecektir, Mina günleri ise yeme ve içme günleridir" diye nida etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

2675- Bunu bize Abd b. Humeyd de tahdis etti, bize Ebu Amir Abdülmelik b. Amr tahdis etti, bize İbrahim b. Tahman bu isnad ile hadisi rivayet etmekle birlikte ayrıca (tekil kip ile nida etti değil de ikil kip ile) :Her ikisi nida etti dedi.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (2672): "Teşrik günleri yeme ve içme günleridir" buyurdu. Bir diğer rivayette (2673) "ve aziz ve celil Allah'ı zikretme günleridir" öbür rivayette (2674): "Mina günleri" buyurmaktadır.

 

Bu hadislerde teşri k günlerinde oruç tutmak hiçbir şekilde sahih olmaz diyenlerin görüşlerinin lehine delil bulunmaktadır. Şafii mezhebindeki iki görüşden daha güçlü olanı budur. Ebu Hanife, İbnu'l-Münzir ve başkaları da böyle demişlerdir. İlim adamlarından bir topluluk ise: Bu günlerde herkes Nafile olsun başka türlü olsun oruç tutabilir demişlerdir. Bunu İbnu'l-Münzir, ez-Zübeyr b. el-Avvam, İbn Ömer ve İbn Sırın'den diye nakletmektedir. Malik, Evzai, İshak ve iki görüşünden birisinde Şafii de şöyle demişlerdir: Temettu' haccı yapan bir kimse kesecek hediyelik bir kurban bulamayacak olursa bu günlerde oruç tutması caizdir, başkasının oruç tutması caiz değildir. Bu kanaatte olanlar Buhari'nin Sahihi'nde zikrettiği İbn Ömer ve Aişe (r.anhuma)'nın şu sözlerini delil göstermişlerdir: "Teşrik günlerinde kurbanlık bulamayan kimselerin dışındakiler için oruç tutmaya ruhsat verilmemiştir"

 

Teşrik günleri ise nahr (kurban bayramı birinci) gününden sonraki üç gündür. Bugünlere bu ismin veriliş sebebi ise insanların bu zaman zarfında kurbanlık etleri parçalayıp onları kurutmaları ve güneşli yerlere yaymalarıdır.,

 

Hadis-i şeritten bu günlerde tekbir ve daha başka diğer zikirleri çokça yapmanın müstehab olduğu hükmü de anlaşılmaktadır.

 

(2672) "Nubeyşe el-Hüzeli" adı Nubeyşe b. Amr b. Avf b. Seleme'dir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

24- YALNIZ BAŞINA CUMA GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI