ANA SAYFA

 

İSTİSKA   الاستسقاء        (YAĞMUR DUASI):

 

الاستسقاء –istiska- kelimesi bir kimsenin kendisi veya başkası için su istemesi anlamına gelir. Dînî ıstılahta ise kuraklık dönemlerinde Allah'tan yağmur yağmasını istemek ve bunun için O'na dua etmek anlamında kullanılır.

 

ilim adamları istiska'nın (yağmur duasının) sünnet olduğunu icma ile kabul etmiş fakat istiska için namaz kılmanın sünnet olup olmadığı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Ebu Hanife istiska maksadı ile namaz kılmak sünnet değildir, aksine namaz kılmaksızın dua ile istiska yapılır (yağmur yağması için dua edilir) demiştir. Ashab, tabiun ve onlardan sonra gelenler, selefleri ile halefleri ile diğer ilim adamları ise bu namaz sünnettir demişlerdir. Bu hususta Ebu Hanife dışında muhalefet eden olmamıştır. O namazın sözkonusu edilmediği istiska ile ilgili hadisleri delil diye almıştır. Cumhur ise Buhari ve Müslim'in Sahih'leri ile başka kaynaklarda sabit olmuş hadisleri delil göstermiştir. Buna göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istiska için iki rekat namaz kılmıştır.

 

Namazın sözkonusu edilmediği hadislerin ise bir kısmı ravinin onu unuttuğu şeklinde, bir kısmı da cuma namazı dolayısı ile hutbede olması ile ilgili olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Çünkü hutbeden sonra cuma namazı kılındığından o namaz ile yetinmişti. Eğer hiçbir şekilde namaz kılmamış olsaydı bu namaz kılmadan da dua ile istiskanın (yağmur dilemenin) caiz olduğunu beyan etmiş olurdu. Bunun caiz olduğunda ise görüş ayrılığı yoktur. Ama namaz kılındığını tesbit eden hadislerin önceliği kabul edilir. Çünkü bu hadisler fazladan bir bilgi ihtiva etmekte ve her iki tür hadis arasında da bir çelişki bulunmamaktadır.

 

Mezheb alimlerimiz dedi ki: istiska üç türlüdür:

 

1. Namaz kılmadan sadece dua etmekle yapılan istiska.

 

2. Cuma hutbesinde yahut da farz bir namazın akabinde yapılan istiska (yağmur duası). Bu ise önceki türden daha faziletlidir.

 

3. En kamil tür olanı ise iki rekat namaz kılıp iki hutbe vermek sureti ile yapılır. Bundan önce ise sadaka vermek, oruç tutmak, tevbe etmek, hayra yönelmek, şerden uzak durmak ve buna benzer yüce Allah'a itaate yönelmek ile hazırlanılır .

 

 

KAYNAKLARDA İSTİSKA’:

 

 

Kurtubi’de

 

Muğni’l-Muhtac’da

 

Şafii el-Umm’da ...

 

Buhari’de

 

Tirmizi’de

 

Ebu Davud’da  

 

Nesai’de  

 

İbn Mace’de  

 

Muvatta’da  

 

Ahmed – Müsned’de  

 

Darakutni’de

 

Hakim’de

 

Şafii Müsned’de

 

 

MÜSLİM’DE:

 

İSTİSKA NAMAZI

 

İSTİSKADA (YAĞMUR DUASINDA) DUA EDERKEN ELLERİ KALDIRMAK

 

YAĞMUR DUASINDA DUA ETMEK