Ana sayfa

UYDURMA HADİSLER

<< 011-020 >>

 

11. HADİS: "Allah'ın kitabından bir âyet, Muhammed ve ehl-i beytinden daha hayırlıdır."

 

DEĞERLENDİRME:

Askalânî: Bunu —hadis olarak— görmedim, demiştir.

 

 

 

 

 

12. HADİS: "Allah, Kitabından başkasının sahih olmasını murad etmemiştir."

 

DEĞERLENDİRME:

Sehavî: Bunu -hadis olarak— bilmiyorum, demiştir.

Bu, İmam Şafii (r.a)'in sözüdür. Şafiî'nin talebesi Müzenî diyor ki: Şafiî'ye Risale kitabını seksen defa okudum. Her defasında yeni bir hata burur,  "Getir, dur bakalım. Bunu düzeltelim. Allah, kendi kitabından başka bir kitabın sahih olmasını murad etmedi", derdi. Bunu İmam Abdülaziz el-Buharî, İmam Pezdevî'nin. Usulüne yazdığı Keşfü'l-Esrar adındaki şerhinin başlarında (1/4) zikretmiş, İbn Abidin de Reddiil'Muhtar haşiyesinde (1/19) nakletmiştir.

 

Hatib Bağdadî, Mûdıhu Evhâmil-Cem' ve't-Tefrik kitabında (1/6) Müzeni'nin şu sözünü nakletmiştir: "Bir kitap aslıyla yetmiş defa karşılaştırılsa bile, yine o kitapta hata bulunur. Allalı, kendi kitabından başka bir kitabın sahih olmasını murad etmemiştir."

 

 

 

 

 

13. HADİS: "Çocukların sünnetini gizli tutun. Nikâhı duyurun."

 

DEĞERLENDİRME:

Sehavî diyor ki: Birinci cümlenin aslı yoktur.

 

 

 

 

 

14. HADİS: "Allah dünya semasına inmeyi murad edince, arşından bizzat iner."

 

DEĞERLENDİRME:

Bunu hadis olarak rivayet eden deccaldir.

Süyûtî'nin Zeylü'l-Mevzûat'ında ifade edildiği gibi: Bu sözü hadis olarak rivayet eden kişi, Ebubekir Muhammed b. İsa et-Tarasûsî'dir. Tarasûsî diyor ki: Bize Nuaym b. Hammad rivayet etti. O da şöyle dedi: Bize Cerîr rivayet etti. O Leys'den, o da Bişr'den, o da Enes'den Allah Rasûlü'nün şöyle buyurduğunu rivayet etti..." Süyûtî, bunu naklettikten sonra bu rivayete şu tenkidi yöneltmiştir: "Nuaym b. Hammad, belâlı pek çok haberleriyle bizi yordu. Onun rivayetlerini ne kadar savunabiliriz ki!.. Bu hadisi Nuaym'den rivayet eden Tarasûsî hakkında İbn Adiyy şöyle demiştir: Rivayet ettiği hadislerin çoğunun mütabii (destekleyicisi) yoktur. O, hadiste hrrsızkk yapan kimseler arasındadır. Başkası ise şöyle demiştir: O, deccal bir muhaddistir. Bu hadiste belâ; ondan mı, yoksa üstadı Nuaym'den mi, bilmiyorum."

 

 

 

 

 

15. HADİS: "Allah Teâlâ buyurdu ki: Dünyayı tahrip etmek istediğimde önce Beyt'imi tahrip ederim. Sonra dünyayı tahrip ederim."

 

DEĞERLENDİRME:

Irakî diyor ki: Bunun aslı yoktur. Gazali, İhya 1/243

 

 

 

 

 

16. HADİS: 'Ta Muaz!.. Husayb [40] arazisine gelince oradan hızlı geç. Zira orada huriler vardır." [41] Bu arazi Yemen'dedir.

 

DEĞERLENDİRME:

Sehavî diyor ki: Bunu hadis olarak bilmiyorum.

Kamus' da deniliyor ki: "Husayb -zübeyr vezninde olup-Yemen'de bir yerdir. Kızları çok güzeldir. Husayb arazisine girince oradan hızla geç, sözü bu yer hakkındadır."  

 

 

 

 

 

17. HADİS: "Talebe alimin önüne oturunca, Allah ona yetmiş rahmet kapısı açar. Talebe, onun yanından kalktığında annesinden doğduğu gibi günahsız kalkar. Allah, ona her harfe karşılık yetmiş şehid sevabı verir, her hadise karşılık bir senelik ibadet yazar. Allah -talebenin okuduğu- her yaprağa karşılık bir şehir bina eder. Bu şehirlerden her biri dünyanın on katı kadardır."

 

DEĞERLENDİRME:

Süyûtî, Zeylü'l-Mevzûat s.47 (bkz. Aliyyü'1-Karî, Kübra: s.113; Aclunî, Keş£ 1/88. de,

Bu uydurmadır, denilmiştir.

 

 

 

 

 

18. HADİS: "Yatsı namazı ile akşam yemeği aynı anda olursa, önce yemekten başlayın."

 

DEĞERLENDİRME:

Irakî diyor ki: Hadis kitaplarında bu lafızla aslı yoktur.

 

 

 

 

 

19. HADİS: "Kur'ân okuyanın sultana sığındığını görürsen, bil ki o hırsızdır. Onun ahmaka sığındığım görürsen, bil ki o gösterişçidir. Sana: Sen şefaat et de böylece mazlumun cezasını düşüresin, ya da haksızlığı gideresin, denildiğinde aldanmaktan sakın. Zira bu İblis'in  hilesidir. Günahkâr Kur'an okuyucuları bunu kendilerine basamak edindiler."

 

DEĞERLENDİRME:

Bu söz, Sufyan-ı Sevrî'nin sözüdür.

 

Yine şu söz de Sevrî'nin sözüdür: "Ben kızdığını biriyle karşılaşırım da, o bana, Nasıl sabahladın? derse, kalbim ona karşı yumuşuyor. Ya insan tiritlerini yediği ve yaygılarında oturduğu kimseye nasıl karşı çıkabilir?.

 

Bu konuda şu zayıf hadis gelmiştir: "Allahım!.. Hiç­bir fâcirin nimetini bana nasib etme ki, kalbim ona meyletmesin. "

 

Denilmiştir ki: Alim kimse arandığında, o şimdi emirin kapısında dır, denilmesi ne kadar çirkindir!..

 

 

 

 

 

20. HADİS:  "Sevgi samimi ise, edep şartları düşer."

 

DEĞERLENDİRME:

İbnü'd"Deyba' Hadis değildir, demiştir.