SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 118 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ALİ R.A.

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مُوْسَى الوَاسِطِيُّ. حَدَّثَنَا المُعَلَى بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ. حَدَّثَنَا ابْن أَبِي ذِئْبٍ، عَنْ نَافِعٍ، عَنْ ابْن عُمَر؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((الْحَسَنُ وَالحُسَيْنُ سَيِّدَا شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ. وَأَبُوهُمَا خَيْرٌ مِنْهُمَا)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: رواه الحاكم فِي المستدرك من طريق المعَلَى بْنُ عَبْد الرَّحْمَن، كالمصنف. والمعَلَى اعترض بوضع ستين حديثا فِي فَضْلُ عَلِيّ، قَالَه ابْن معين. فالإسناد ضَعِيْف. وأصله فِي الترمذي والنسائي من حديث حذيفة بغير زيادة "وأَبُوهما خير منهما".

 

(Abdullah İbni Ömer r.a.’den: Resulullah s.a.v. şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir: ‘’Hasan ve Hüseyin r.a., Cennet ehlinin gençlerinin seyyidleridir. Babaları (olan Ali bin Ebi Talib r.a.)’de ikisinden daha hayırlıdır.’’

 

 

AÇIKLAMA:     Sindi, hadisin izahında diyor ki, Metinde geçen "Şebab,. kelimesi 'Şabb'İn çoğuludur. Şabb: Erginlik çağı ile 30 yaş arasındaki gence denir. Cennet ehlinin hepsinin genç olacağı malumdur. Bu duruma göre; Nebi s.a.v.'in torunları Hasan ve Hüseyin r.a.'in bütün Cennetliklerinden üstün oldukları ifade edilmiş olur. Ancak Nebilerin ve Hulefa'yı Raşidin'in, bu hükümden müstesna olduğu dikkate alınır. Hadis başka şekillerde de yorumlanmıştır, diyen Sindi, bu yorumlardan birisinin şöyle olduğunu söyler:

 

"Hasan ve Hüseyin, r.a. genç yaşta ölen Cennetliklerin büyükleridir.» Gençlerin büyükleri olmaları için onların da genç yaşta ölmüş olmaları gerekmez. Ancak şu var ki; bu iki zat, yaşlı iken ölen müslümanların çoğundan da üstün oldukları halde bu durum ifade edilmemiş olur. Bunun nedeni de şöyle izah edilebilir. Bunlar pek yaşlanmadan şehid oldukları hasebi ile gençler gibi düşünülmüş ve onun için gençlerin büyükleri oldukları belirtilmek istenmiştir. Ma'mafih, yaşlı müslümanlardan üstün olmadıkları manası da çıkarılamaz.

 

Resul-i Ekrem s.a.v. bu hadisi buyururken Hasan ve Hüseyin r.a. hazretleri çocuk oldukları ve henüz gençlik çağına varmadıkları için onların genç sayılması yolunda bir yorumlama caiz görülmemektedir.

 

Zevaid müellifi hadisin isnad durumunu belirtirken şöyle der:

 

Hakim de El-Müstedrek,. adlı kitabında bu hadisi, İbn-i Maceh gibi ravi EI-Mualla bin Abdurrahman yolu ile rivayet etmiştir. Ravi El- MuaIIa ise, İbn-i Muin'in dediği gibi Hz. Ali r.a.'in fazileti hakkında 70 adet mevdu hadisi ile itirazlara hedef olmuştur. Bu nedenle hadisin mezkur senedi zayıftır. Hadisin aslı Tirmizi ve Nesei'de Huzeyfe r.a. rivayeti ile tahric edilmiştir."

 

Sindi, daha sonra diyor ki: Hakim'in «Hadisin aslı ... » tabirinden maksad, Tirmizi ve Nesai'nin rivayetlerinde hadisin sonundaki ....... =« Ve onların babası (Ali) onlardan daha hayırlıdır.» cümlesi yoktur.

 

Tirmizi, bu son cümle hariç, aynı metni Ebu Said r.a.'ın yolu ile de rivayette bulunmuştur.

 

TİRMİZİ HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN