SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 122 >>

11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ZÜBEYR BİN AVVAM

 

حَدَّثَنَاعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حَدَّثَنَا وَكِيْعٌ. حَدَّثَنَا سُفِيانُ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنُ الْمُنْكَدِرِ، عَنْ جَابِر؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، يَوْم قُرَيْظَةَ ((مَنْ يَأْتِينَا بِخَبَرِ الْقَوْمِ؟)) فَقَالَ الزُّبَيْر: أَنَا. فَقَالَ ((مَنْ يَأْتِينَا بِخَبَرِ الْقَومِ؟)) قَالَ الزُّبَيْر: أَنَا. ثَلاَثَاً. فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لِكُلِّ نَبِيٍّ حَوَارِيٌّ، وَإِنَّ حَوَارِيَّ الزُّبَيْر)).

 

Cabir r.a.’den rivayet edildiğine göre Kurayza (=Mekke müşrikleri ile birlikte bütün Arab kabilelerinin İslam aleyhinde hareket etmesi, Beni Kurayza Yahudilerinin de antlaşmayı ihlal ederek düşmanla işbirliği yapması üzerine durumun ciddileştiği gün) Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem :

 

‘’Bize Beni Kurayza’nın (durumu hakkında) kim haber getirir?’’ diye sordu. Zübeyr: Ben

 

(Ya Resulallah! haber getiririm), dedi. Sonra (savaş şiddetlenince) Resulullah (tekrar) :

 

-‘’ Bize Beni Kurayza hakkında kim haber getirir?‘’ diye sordu. Zübeyr :

 

- Ben diye cevap verdi. Bu soru ve cevap 3 defa tekrar edildi. Bunun üzerine Resulullah s.a.v. :

 

- ‘’Her Nebi'nin bir havarisi vardır. Şüphesiz benim havarim de Zübeyr’dir.’’ buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari cihad ve Meğazi; Müslim, fedailu’s-sahabe; Tirmizi ile Nesai Menakıb»

 

 

MÜSLİM RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari, bu hadisi Talia'nın fazileti hakkında açtığı bir babda rivayet etmiştir. BAHSİ GEÇEN BUHARİ BAB’I İÇİN buraya ıklayın Talia, savaş esnasında düşman'ın durumu ve davranışını anlamak için gönderilen casusa denir. Nesai'nin rivayetine göre, Zübeyr üç defa Ben-i Kurayza'ya giderek durumlarını gözetleyip dönmüş ve Nebi s.a.v.'e onlar hakkında bilgi vermiştir.

 

Uhud savaşından istedikleri kesin neticeyi alamadan geri dönen Mekke müşrikleri, Mekke dolaylarındaki bütün Arap kabileIerini müslümanlar aleyhinde harekete getirerek önemli bir ordu ile Hicrerin 4. yılı Şevval ayında Medine üzerine yürüdüler ve Medine civarında Fedek ve Hayber'de oturan Beni Kureyza yahudileri ile müslümanlar arasında daha önce yapılmış olan antlaşmanın yahudiler tarafından ihlalını da sağladılar. Yahudilerin antlaşmayı bozduklarını haber alan Nebi s.a.v., bu haberin doğruluk derecesinin tesbiti ve diğer vaziyetlerini öğrenmek için Zübeyr r.a.'i defalarca onların arasına casus olarak gönderdi.

 

Havari; elbiseyi beyazlatan, yardımcı, nasihatçı, dost ve Nebilerin yardımcısı gibi çeşitli manalara gelir. İsa (A.S.)'ın ashabı beyaz elbise giydikleri için onlara havari denildiği de söylenmiştir. Hadisin son fıkrasının manası şu olmuş olur:

 

«Her Nebi'in halis bir dostu ve yardımcısı vardır. Benim samimi yardımcım ve dostum da Zübeyr'dir.»

 

Buhari'nin rivayetinde bu hadisin «Ahzab günü» buyurulduğu kaydedilmiştir. Ahzab gününden maksad Hendek savaşıdır. Bu savaşta Beni Kurayza yahudileri antlaşmayı bozarak Mekke müşriklerine yardım ettikleri için ve Hendek savaşını müteakip Beni Kurayza'nın üzerine gidildiği için hepsi bir savaş gibi düşünülür, bu değişik ifadeler ile aynı gün kasdedilmiş olur.